Een lek in je vijver opspeuren

In een vijver is het verlies van een beetje water geen probleem. Door verdamping en het opspatten van water door vissen, is dit zelfs een erg normaal fenomeen. Het verliezen van water wordt pas een probleem als je heel snel en heel veel water verliest. In dit geval is de kans groot dat je een lek hebt.

Een lek in een vijver kan catastrofaal zijn voor de vijver, maar ook voor de rest van je tuin. Het water van je vijver zorgt voor een plaatselijke overstroming in je tuin en richt dus ook hier schade aan. Hieronder is in drie stappen beschreven hoe je gemakkelijk een lek kan opsporen.

Stap 1

Zet je waterpomp uit. Blijft het waterniveau hetzelfde? Begin dan met stap 2. Zakt het water nog steeds? Ga dan naar stap 3 om de zoektocht naar het lek verder te zetten.

Stap 2

Je weet nu zeker dat het lek zich niet bevindt in de romp van je vijver. We moeten nu dieper zoeken naar de plaats van het lek. Aangezien het lek iets met je pomp te maken heeft, heb je twee mogelijkheden. Ofwel lekt je pomp zelf ofwel lekt het buizensysteem.

Ga eerst het buizensysteem na en controleer vooral de verbindingen. Daarna kan je de uitgang van je pomp nakijken. Het gaat hier over de uitgang waar het water na het filteren terug in de vijver komt. Komt er nog water terug in de vijver? Dan kan een opstopping door planten of afval een oorzaak zijn van het waterverlies van je vijver.

Indien het enkele dagen droog is, kan je het lek meestal vinden door een natte plek in de directe omgeving van je vijver te zoeken. Als je deze plek vindt, ga je best op zoek naar de oorzaak van het lek. Misschien is de pomp of de filter defect en lekt deze daarom water.

Stap 3

Wanneer je aan stap 3 begint, weet je dat het lek zich in de vijver bevindt. Laat gedurende je zoektocht de pomp uitstaan zodat je het lek snel kan opsporen. Aangezien lekken in je vijver zelf meestal erg snel de vijver draineren, kan je misschien best je vissen in veiligheid brengen.

Controleer de randen van je vijver. Misschien is het waterverlies te wijten aan een verzakking van je vijver. Ga vervolgens na of er geen stenen van plaats zijn gewisseld. Indien het waterniveau nu stopt met dalen, weet je dat het lek zich ergens aan de waterrand bevindt. Ga dan erg nauwkeurig na of er grote of kleine gaten in je vijverwand zitten.
Wanneer de pomp uitgeschakeld is, zal er ook geen beweging meer zijn in je vijver. Daardoor kan je iets laten drijven op het water. Volg het drijvend voorwerp, meestal drijft het voorwerp in de richting van het lek.

Het lek dichten

Wanneer je het lek hebt opgespoord, kan je het meteen dichten. Indien er leidingen lekken, dien je deze zo snel mogelijk te vervangen. Waterdichte plakband kan je altijd gebruiken bij heel kleine lekken. Bij lekken in de romp van je vijver moet je vaak grotere reparaties uitvoeren. Vraag indien nodig raad aan de firma die je hielp bij het aanleggen van je vijver.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.