Hoe houd je vijveralgen onder controle?

Algen zijn hét onderwerp van gesprek bij nieuwe vijvereigenaars. Het is dan ook vaker aan de orde bij nieuwe vijvers dan bij oude. Oudere vijvers hebben vaak een juiste balans tussen planten en dierlijk leven.

Eén van de belangrijkste dingen die je moet doen wanneer je een nieuwe vijver maakt, is een degelijke uitrusting installeren. De pomp die je installeert in een ‘watertuin’ zou minstens de helft van het totale watervolume moeten doen stromen. ‘Watertuin’ (of ‘tuinvijver’) staat voor een vijver met voornamelijk planten en enkele vissen. Een visvijver heeft dan weer weinig planten en veel of grote vissen waardoor meer filtering nodig is. Bij zulk type vijver laat je best elk uur de volledige hoeveelheid water doorstromen.

Behalve het water laten stromen, wil je het ook filteren. De pomp moet het water door een filter laten stromen. De filter moet gepast zijn voor de grootte van je vijver. Biologische filtering heeft een aantal weken tot maanden nodig om tot volledige efficiëntie te komen. De filter moet non-stop aan staan.

Degelijke constructie

Een ander belangrijk criterium om goede waterkwaliteit te verkrijgen, is de manier waarop je vijver gebouwd is. 40% van de oppervlakte van de vijver moet diep gaan, d.w.z. minstens 60 cm. voor een plantenvijver en minstens 90 cm. voor een visvijver. 30% van de oppervlakte moet een gemiddelde diepte hebben van 30 tot 60 cm. en de overblijvende 30% minstens 30 tot 45 cm. Een kleine helling naar het diepste punt zorgt voor een gemakkelijkere verwijdering van puin uit de vijver.

Daarenboven kan je een vijverskimmer gebruiken, die al meer dan 85% van het puin kan verwijderen voordat het zinkt. De vijver moet ook zo gebouwd zijn dat het regenwater dat door de tuin afloopt niet in je vijver terechtkomt. Dit water kan organisch materiaal meenemen (dat voedsel bevat voor algen), meststof of chemicaliën.

Een vijver gemaakt van beton, kalksteen of marmer zal waarschijnlijk een grotere pH-waarde hebben. Het belangrijkste gevolg is een sterkere algengroei.

Degelijk onderhoud

Een kleine puinophoping op de bodem van je vijver is normaal. Als dit laagje beperkt blijft, is verwijdering niet nodig. Als je een klein putje hebt in het diepste punt van je vijver, komt dit puin samen in een relatief klein stukje van de bodem. Zo kan je het puin gemakkelijk in één keer weghalen. Stukken losse algen en dode bladeren kunnen verwijderd worden met een zeefnetje. Als het puin te fijn is om met een zeefje verwijderd te worden, gebruik je een vijverstofzuiger.

Degelijk plantenbestand

Voor een plantenvijver is het belangrijk dat je de juiste plantencombinaties en hoeveelheden aanhoudt. Onderwaterplanten gebruiken voedingsstoffen voor hun eigen groei waardoor ze het voedsel van de algen afnemen. Zorg ook voor een bedekking met drijvende planten voor twee derde van de oppervlakte: er zal minder zonlicht kunnen doordringen in het water. Op die manier blijft het water frisser en worden de algen vernietigd door een gebrek aan zonlicht.
Je hebt je vijver degelijk gebouwd, de filter en pomp juist geïnstalleerd, de juiste hoeveelheid en combinatie van planten gebruikt en je hebt geen buitensporig vissenbestand. Toch kan je nog enkele algen hebben, vooral bij een jonge vijver. Naarmate de jaren voorbijgaan, zullen de algen minder en minder frequent voorkomen.

Bijkomende methoden voor de beheersing van algen

Wat kan je doen als je zelfs al in de eerste jaren af wilt van die algen? Je kan nuttige bacteriën toevoegen aan je vijver. Deze kun je gewoon in de speciaalzaak kopen. Ze zorgen naast een goede waterkwaliteit ook voor een vermindering van geurtjes, verbeteren de gezondheid van je vissen, verminderen de hoeveelheid slijk en natuurlijk de hoeveelheid algen. Als je probleem groen water is, kan je een UV-sterilisator installeren.

Denk eraan dat vissen en visvoeding zorgen voor extra voedingsstoffen in je vijver, en daardoor voor extra voeding voor algen.

Samenvatting:

1. Zorg dat regenwater vanuit je tuin niet in je vijver terechtkomt. Beperk modder en ander puin in je vijver.
2. Houd niet te veel vissen in je vijver en geef ze niet te veel eten.
3. Installeer een biologische filter.
4. Gebruik voldoende waterplanten: onderwaterplanten en drijvende waterplanten.
5. Voeg nuttige bacteriën toe.
6. Installeer een UV-sterilisator als je water groen ziet van de algen.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.