Een UV-sterilisator om je vijverwater te zuiveren

UV- of ultraviolette stralen worden in verschillende vakgebieden gebruikt. In de medische wereld gebruikt men ze bijvoorbeeld om apparatuur te steriliseren. Ultraviolette belichting steriliseert het water. Om de hoeveelheid algen te controleren worden aquariums en vijvertjes voor verschillende jaren behandeld met een ultraviolette kuur. De ultraviolette sterilisator heeft eigenlijk vier hoofdbestanddelen: een kiemdodende lamp, een mantel van kwarts om de lamp te beschermen tegen water, een stabilisator om de lamp van stroom te voorzien, en de behuizing die de andere delen bij elkaar houdt en waar het water doorstroomt.

Er bestaan veel misvattingen over het gebruik van UV in tuinvijvers. Een belangrijke scepsis is het gegeven van een te grote steriliteit waardoor je ook alle nuttige bacteriën vernietigt. Dit is echter onmogelijk. Het water zal namelijk niet in één ruk door je UV-sterilisator gaan. Bovendien zullen er altijd goede bacteriën in je biologische filter en overal in de vijver zitten. De UV-sterilisator zal een aantal bacteriën, waaronder schadelijke, doden. Hij moet evenwel de juiste afmetingen hebben en goed afgesteld zijn. Hij zal dan ook microscopisch kleine organismen doden die schadelijk kunnen zijn voor de vissen. Voorts zal hij het DNA van eencellige algen vernietigen, waardoor de algen efficiënt gedood worden. Als je water troebel is door te veel algen, zal de UV dit probleem oplossen.

UV-stralen zullen het water helder maken, maar ze filteren het water niet. Door de helderheid lijkt het water sowieso geschikt voor vissen. Dit is dus een vergissing. Je moet naast je UV-sterilisator ook een goede biologische filter hebben. De biologische filter dient om de ammoniak af te breken die vissen afgeven. De filter zorgt ook voor de afbraak van organisch materiaal, waaronder de algen die kapotgemaakt zijn door de UV. Bij een te zwakke biologische filter kunnen de meercellige algen het overnemen van de bekende groene algen.

Als je een UV-sterilisator wilt kopen, word je geconfronteerd met dubieuze cijfers. Zo is een sterilisator van merk X van 25 Watt goed voor een vijver van 4500 liter, terwijl een sterilisator van het merk Y met evenveel Watt een vijver van 8500 liter aankan. Hoe zit het nu? Zoals bij alle producten, moet je de verschillen tegen elkaar afwegen. De ene sterilisator is krachtiger dan de andere, maar die andere is dan weer zuiniger in het gebruik. Sommige merken zijn duurder, maar kunnen met evenveel Watt, een grotere hoeveelheid water steriliseren.

Een UV-sterilisator in je vijver plaatsen kan een aantal voordelen opleveren. Wees wel zeker van wat je koopt en zorg daarnaast ook voor een biologische filter.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.