Een UV-sterilisator is een beproefde manier om je water helder te houden, wanneer het troebel (=groen) gemaakt wordt door eencellige algen. Tegen meercellige algen daarentegen helpt zo’n installatie niet. Een UV-sterilisator in een vijver die toch nog groen blijft, mist zijn werking. Als je dit probleem ervaart, zou je het gemakkelijk moeten kunnen oplossen. Hier volgen de mogelijke oorzaken.
Kijk of de lamp werkt. Je installatie moet voldoende UV-stralen schijnen, om te kunnen zien of hij aanstaat. Je mag wel niet recht in de lamp kijken. Als de lamp niet werkt, is de lamp of de stabilisator stuk, of is er een elektrisch probleem.
Elke sterilisator heeft zijn eigen ideale vijvergrootte en maximale doorstroomsnelheid. De doorstroomsnelheid kan niet overschreden worden. Als je pomp meer water laat doorstromen dan de installatie aankan, dan zal het water te snel stromen en laat hij niet genoeg tijd voor de sterilisator om de algen te vernietigen. De maximale grootte van je vijver kan wel overschreden worden, maar zorgt voor een reductie van de helderheid.
Ultraviolette lampen blijven niet meegaan. De levensduur van een lamp hangt af van het merk. Na de gegarandeerde levensduur, kan je je lamp misschien nog gebruiken, maar de hoeveelheid ultraviolet licht neemt sterk af. Als je lamp voorbij de levensverwachting is én je vijver kleurt groen, dan moet je de lamp vervangen. Gemiddeld kun je een UV-lamp een jaar lang gebruiken.
Als je lamp niet brandt, maar nog niet te oud is, dan is je stabilisator misschien stuk. Je zou deze kunnen vervangen. Een stabilisator kan stukgaan door overstroming, bliksem of andere krachtschommelingen.
De mantel die de lamp beschermt voor het water moet regelmatig schoongemaakt worden. Een laag bezinksel kan zich vasthechten aan de mantel, waardoor de UV-stralen niet goed kunnen doorschijnen. Meestal is je mantel gemaakt van kwarts, omdat dit meer UV doorlaat. Met andere woorden, je mantel is een duur gedeelte van de installatie. Wees dus zeer voorzichtig wanneer je die schoonmaakt.Zand en vuiligheid kunnen gewoon worden verwijderd met een doekje. Een wit laagje op de mantel kan een minerale afzetting zijn. Gebruik een zacht zuur zoals azijn.
Het aspect van de plaatsing wordt vaak vergeten. De plaats waar je pomp het water binnenhaalt, moet zover mogelijk verwijderd zijn van de plaats waar het water terug in de vijver stroomt. Als de ingang van je pomp bijvoorbeeld vlak langs je watervalletje is, dan blijft een groot deel van het water op zijn plaats en mist het filtering en UV-behandeling.
Een UV-sterilisator is geen noodzakelijkheid in een vijver, maar wel één van de belangrijkste luxeartikelen. UV kan zorgen voor mooi helder water, zonder de biologische filter en de planten te storen. Een UV-sterilisator is geen vervanging van de biologische filter. Een UV maakt enkel het water helder, maar zorgt niet voor een betere kwaliteit van het water. Een juist gebalanceerde vijver met een goede filtering is de weg naar een gezonde, propere vijver.