Blikvangers opnemen in je tuin

Een brandpunt is iets dat bij een eerste oogopslag meteen de aandacht naar zich toe trekt (ook wel een blikvanger genoemd). Enkele goede voorbeelden zijn:

Een zeldzame/grote/ kleurrijke plant
Een hevige kleur
Eén enkele witte plant of bloem
Een boom
Een ornament:

  • Vogelbad
  • Standbeeld
  • Oude gieter/schop/ kruiwagen/…
  • Fontein
  • Tuinkabouter

Een grote rots of steen
Enz.

Staat er al een grote boom? Dan wordt dit een brandpunt, of je dat nu wilt of niet. Je kan hem eventueel wel wat verfraaien met een vogelhuisje of een klimplant. Verder kan je brandpunten kiezen naar gelang de stijl van je tuin. Bijvoorbeeld:

Water (vijver/ fontein/waterval) in een zentuin
Oud tuingereedschap in een cottagetuin
Moderne kunst in een tuin met veel strakke lijnen
• 

Kleine tuin

Wanneer je maar een kleine oppervlakte ter beschikking hebt, kan het soms moeilijk zijn om een geschikt brandpunt te vinden. Natuurlijk wil je niet je hele tuin opofferen voor een reusachtige plant of boom. ‘Klein maar fijn’ is in dit geval de boodschap. Kleurrijke en ongewone bloemsoorten zoals Kniphofia, Echinacea en Sanguisorba of een Japanse esdoorn weten zeker ook de aandacht te trekken en nemen niet zo veel ruimte in beslag.

Positie van een brandpunt

Weersta aan de verleiding om een brandpunt in het midden van je tuin te zetten en alles er rond te planten. Maak in plaats daarvan gebruik van de 1/3 – 2/3 -regel.

Plantenkeuze

Speel op veilig en ga voor planten waarvan je zeker bent dat ze in jouw tuin goed zullen groeien. Veel tropische planten zijn niet bestand tegen ons klimaat en sommige soorten zijn extreem vatbaar voor ziekten zoals bladluis. Een verslenste of half opgegeten plant oogt natuurlijk ook niet mooi.

Kies bij voorkeur voor planten met een lange bloeiperiode. Je kan eventueel gebruik maken van seizoensgebonden brandpunten die mekaar opvolgen, maar weet wel dat hier heel wat planning en onderhoud bij komt kijken.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.