Vastgoed renoveren voor beginners

Het goedkoop aankopen, renoveren en met winst verkopen van een klein huis of appartement is de beste manier om je eerste stappen te zetten op de vastgoedmarkt. Ben jij ook een beginnend projectontwikkelaar? Dan vind je hier zeker enkele nuttige tips.

Koop geen kat in een zak

Ga na hoe lang het pand al te koop staat. Indien het al meer dan een paar maanden op de markt is, valt er waarschijnlijk niet veel winst uit te slaan.
Bezichtig enkele gelijkaardige eigendommen in dezelfde buurt en kijk voor hoeveel deze verkocht worden.
Check het gebouw op verborgen probleempjes zoals vocht en ongedierte. Eventueel kan je hiervoor beroep doen op een expert.
Stel de eigenaar vragen over elektriciteit, watertoevoer, isolatie, verwarming, enz.
Zet alvast eens op een rijtje wat je allemaal wil veranderen en ga na of je hiervoor wel de nodige vergunningen hebt.

Professionals

Beslis vooraf wat je zelf gaat uitvoeren en wat je aan de professionals gaat overlaten. Vraag vervolgens prijsoffertes bij verschillende firma’s en kies voor diegene met de beste prijs-/kwaliteitverhouding. Dakwerkers, elektriciens en loodgieters rekenen doorgaans weinig of niets aan voor het doorlichten van een pand en het opstellen van een kostenraming. Ze kunnen je dus de kosten van een inspecteur besparen.

Maak van in het begin duidelijke afspraken. Wederzijdse communicatie en een goede professionele relatie tussen werkgever en werknemer zorgen dat het werk vlot verloopt.

Werkuren

De hoeveelheid werk varieert natuurlijk sterk van gebouw tot gebouw. Neem voor een eerste project niet te veel hooi op je vork. Kies eerder voor het vernieuwen van een verouderd pand, dan voor het renoveren van een krot. Een nieuwe keuken, badkamer, centrale verwarming en de gepaste decoratie kunnen een wereld van verschil maken voor potentiële kopers. Hou in gedachten dat het renoveren van vastgoed meestal meer tijd in beslag neemt dan je op voorhand zou denken.

Budgettering

Maak een schatting van de kosten die de renovatie met zich zal meebrengen en stel aan de hand hiervan een strikt budgetteringsplan op. 15% van de totale kost van het pand is een goede richtlijn.

Beginnende en zelfs ervaren projectontwikkelaars komen wel eens in de problemen omdat een renovatie dubbel zo veel kost als voorzien. Hou dus steeds rekening met onverwachte tegenvallers.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.