Waterplanten kiezen voor je tuinvijver

Waterplanten ogen niet enkel mooi, ze bieden ook heel wat praktische voordelen. Waterplanten zijn natuurlijke filters die het water in je vijver zuiver houden en algengroei tegengaan. Bovendien verhinderen ze ook dat hongerige dieren aan de haal gaan met je vissen.

De juiste keuze

Wanneer je niet goed weet welke waterplanten je voor je vijver moet kiezen, gebruik dan in de eerste plaats je ogen. De beste manier om een vijver te krijgen waar je trots op bent, is zelf de planten kiezen die jij het mooist vindt. Natuurlijk kan je bij je keuze wel nog rekening houden met een aantal andere factoren.

Lotus

Lotusbladeren groeien aan het uiteinde van stengels die vastzitten aan een knol in de vijverbodem. De bloemen bloeien doorgaans van juni tot augustus en zijn verkrijgbaar in wit, geel en roze. Lotusplanten bloeien het best in de volle zon.

Wintervaste waterlelies

Leliebladeren drijven op het wateroppervlak en zitten vast aan de wortelstok via lange stengels. Bij wintervaste waterlelies zijn de bladeren steeds groen, hoewel sommige variëteiten een licht vlekkenpatroon vertonen en de jonge blaadjes van hybriden vaak een rode kleur hebben. De bloemen, die bloeien in de zomer, drijven eveneens op het wateroppervlak en zijn verkrijgbaar in talloze schakeringen van wit, geel, roze, oranje en rood.

Tropische waterlelies

Blauwe en paarse bloemen bestaan enkel bij de tropische waterlelievariëteiten. Er bestaat ook een aantal nachtbloeiende soorten, waarvan de bloemen opengaan bij zonsondergang en open blijven tot het midden van de ochtend.
De bloemen van tropische waterlelies zweven een paar centimeter boven het wateroppervlak, bloeien overvloediger en zijn geuriger dan de bloemen van de wintervaste variëteiten. Het nadeel is dat tropische waterlelies watertemperaturen hoger dan 20°C nodig hebben en dus pas laat in de lente tot bloei komen en de winter enkel overleven in warme streken.

Planten voor ondiep water

Sommige waterplanten verkiezen ondiep water en zijn dus bijzonder geschikt voor de minder diepe delen van je vijver. Deze groep omvat honderden waterplantenvariëteiten – keuze genoeg dus. Hou bij je keuze rekening met de zonbehoefte en groeihoogte van de planten, maar laat schoonheid het eerste en belangrijkste selectiecriterium zijn. Ook hier zijn er veel variëteiten die de winter niet overleven, maar uiteraard kan je deze niet-wintervaste variëteiten, net als tropische waterlelies, gewoon één seizoen kweken.

Lelieachtige planten

Deze planten hebben een gelijkaardige bloeiwijze als waterlelies. Hun wortels groeien in de vijverbodem, maar de bladeren en bloemen drijven op het wateroppervlak en zijn met de wortels verbonden via lange stengels. Deze planten zijn uitermate geschikt voor bedekking van het wateroppervlak.

Drijfplanten

Drijfplanten zijn eenvoudigweg planten die vrij ronddrijven en niet verankerd hoeven te worden in een bloempot. Drijfplanten bloeien doorgaans erg overvloedig. Daardoor kunnen ze de neiging vertonen om alles te overwoekeren en moeten ze tijdig bijgesneden worden.
Drijfplanten zijn bijzonder geschikt om algengroei tegen te gaan.

Onderwaterplanten

Onderwatergrassen vormen het hoofdbestanddeel van een tuinvijver. De gebruikelijkste soort is Anacharis (waterpest). Deze planten blijven volledig onder water en komen niet boven het wateroppervlak uit. Je plant ze best in potjes met kiezelsteentjes om ze op hun plaats te houden.

Waterplanten plaatsen

Bij het plaatsen van de waterplanten moet je rekening houden met een aantal dingen.
Ten eerste mag je niet vergeten dat deze planten nog zullen groeien. Geef ze dus voldoende plaats en kies bloempotten die te groot zijn. Dit betekent ook dat je niet zoveel planten moet kopen als je misschien wel denkt.

Ten tweede moet je rekening houden met de plaats van waaruit je de vijver het meest bezichtigt. Plaats bijvoorbeeld geen hoge planten voor waterlelies, want dan zie je je lelies niet meer van op je terras.

Ten derde moet je rekening houden met de beweging van het water. Vooral waterlelies hebben baat bij rustig water zonder al te veel stroming.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.