De plaatsing van een keukeneiland

Een keukeneiland is tegelijk functioneel en visueel aantrekkelijk.  Enerzijds zorgt het voor extra werkruimte, vaak dicht bij de eettafel en keukenkasten.  Anderzijds is het een visueel aantrekkelijk element doordat het in het oog springt en het de keuken een dynamischer uitzicht geeft.

Van bijzettafel tot multifunctioneel werkblad

Met een keukeneiland kan je alle richtingen uit: een eenvoudig extra werkblad, extra opslagruimte, een ingebouwde oven of kookplaten. Zelfs een ingebouwde wasbak behoort tot de mogelijkheden.

Ook wat betreft het uitzicht zijn de mogelijkheden bijna oneindig. Het keukeneiland kan visueel in de lijn liggen van de overige keukenonderdelen, of er net haaks op staan. Je kan kiezen voor een smal keukeneiland of een ronde of vierhoekige constructie, met een werkblad uit hout, marmer, staal, enzovoorts.  Ook de afwerking kan je kiezen in overeenstemming of in contrast met het uitzicht van je keuken.  Heb je veel plaats, dan kan je er voor opteren om in plaats van één keukeneiland, meerdere eilandjes te installeren, met bijvoorbeeld elk hun specifieke functie.

Waar moet je rekening mee houden?

1. Zorg voor voldoende plaats

Niet elke keuken is geschikt voor een keukeneiland.  Het keukeneiland mag er niet voor zorgen dat de keuken onwerkbaar wordt: alle delen moeten nog vlot bereikbaar zijn. Controleer of er bijvoorbeeld voldoende ruimte is om de koelkast of afwasmachine te openen. Twijfel je of het keukeneiland niet te groot zal zijn, bouw het dan eerst voor enkele dagen na met kartonnen dozen.

2. Zorg dat afwasbak, koelkast en kookfornuis nog vlot bereikbaar zijn

Afwasbak, koelkast en kookfornuis moeten vanuit hetzelfde punt bereikbaar zijn.  Als je telkens om het keukeneiland heen moet lopen, verlies je tijd en ga je je snel ergeren aan het keukeneiland. Ideaal is het als keukeneiland, koelkast, afwasbak en kookfornuis samen gebruikt kunnen worden.

3. Zorg voor een keukeneiland aangepast aan jouw keuken en de noden van jouw keuken

Kies voor maatwerk. Het keukeneiland zal hopelijk intensief gebruikt worden en moet in perfecte harmonie staan met de andere onderdelen van de keuken. Is dat niet het geval, dan gaat een groot deel van de functionaliteit verloren. Kies eventueel voor een verplaatsbaar keukeneiland, zodat je bij intensief gebruik van bijvoorbeeld de afwasbak of het kookfornuis het keukeneiland even kan verplaatsen om efficiënt te werken.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.