Waarmee houd je rekening bij het kopen van een zitbank?

De zitbank voor eventjes bestaat niet. Ga er bij de aankoop van een sofa van uit dat hij voor minstens 10 jaar deel zal uitmaken van je leven.  Ook al plan je binnenkort een nieuwe zitbank te kopen, dan verhuist de oude sofa dikwijls nog naar de kinderkamer, de slaapkamer of de logeerkamer.  Gelet op de prijs van een sofa en de bepalende invloed op je levenskwaliteit, kan je beter even comfortabel gaan zitten en volgende tips in overweging nemen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Stijl

Koop een sofa die qua stijl aansluit bij je andere meubelstukken. Moderne zitbanken hebben strakkere lijnen, klassieke sofa’s ogen comfortabel en hebben vaak franjes.

Grootte

Koop een sofa die aangepast is aan de afmetingen van de ruimte: in een vrij knusse living past een diepe sofa minder en omgekeerd oogt een kleine sofa nog kleiner in een grote ruimte.  Als je twijfelt of de sofa die je op het oog hebt bij je thuis wel kan staan, bouw hem dan voor enkele dagen na met kartonnen dozen of markeer de afmetingen op de grond met krijt of plakband.  Als je in de ruimte nog comfortabel kan bewegen en leven terwijl je doet alsof de sofa er al staat, ben je zeker geen te grote sofa aan te schaffen.

Lift-, binnen- en buitendeuren

Houd er ook rekening mee dat de sofa bij levering door liftdeuren, ramen of binnendeuren moet kunnen.

Sofa om te liggen?

Ben je een sofaligger, meet dan zeker de plaats tussen beide armsteunen. De afstand tussen beide armsteunen is niet even lang als de sofa zelf!  Test eventueel uit hoeveel plaats je nodig hebt om comfortabel in de sofa te liggen.

Met of zonder armsteunen?

Komt de zitbank in een kleine ruimte, overweeg dan een sofa zonder armsteunen te kopen.  Dat is niet alleen plaatsbesparend, je leefruimte zal er ook groter door gaan lijken.

Comfort door ondervinding

Ga voldoende vaak en voldoende lang in de sofa zitten die je op het oog hebt.  Comfort kom je enkel op het spoor door ondervinding!

Waarvoor moet het dienen?

Hou bij de keuze van het materiaal van de sofa (bijvoorbeeld leder of stof) rekening met eventuele huisdieren of kleine kinderen.

Vraag uitleg

Tot slot is het ook aangeraden de verkoper hulp en uitleg te vragen.  Zo krijg je een goed scala aan suggesties en kom je op het eerste gezicht onopvallende verschilpunten tussen modellen op het spoor.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.