Hoe moet je sanitair ontstoppen?

Verstopte afvoerbuizen, toiletten of wastafels zijn een vaak terugkerend probleem. De oorzaak is meestal smurrie die in de buizen blijft steken, zoals haren of restjes zeep.  In het slechtste geval is het hele afvoerbuizennetwerk of de afvoerwaterput verstopt.  Beperkt het probleem zich echter tot één afvoer (toilet, wastafel, douche, bad, …), dan kunnen onderstaande instructies soelaas bieden.  Is het probleem omvangrijker, dan roep je het beste de hulp in van een loodgieter of een klusjesman.

Kokend water

Enkel en alleen als je metalen afvoerbuizen hebt, kan je het probleem misschien verhelpen met kokend water.  Breng een grote hoeveelheid water aan de kook en giet die geleidelijk door de verstopte afvoer.  Stromend warm water uit de kraan is niet warm genoeg, het water moet koken. Gebruik geen kokend water bij PVC-afvoerbuizen, ze zouden kunnen vervormen. Heb je PVC-buizen of bereik je geen resultaat met deze methode, probeer de afvoer dan te ontstoppen met een zuiger, zoals hieronder beschreven.

Ontstoppen met een zuiger

Met een zuiger-ontstopper wordt de leiding of sifon waarin vuilresten zitten, luchtledig gezogen. De ontstopper is een stok met aan het uiteinde een bolvormig stuk rubber dat je over de afvoer plaatst. Je kan echter alleen luchtledig zuigen als in het toilet of de wasbak een laagje water staat én als het eventuele overloopgat ook luchtledig is afgesloten.  Lukt het niet onmiddellijk om de verstopping af te breken, herhaal het luchtledig zuigen dan enkele keren.

Er bestaat ook een ontstopper die lijkt op een fietspomp, dat is een wat luxueuze uitvoering die in principe hetzelfde resultaat geeft.

Laat achteraf nog warm water (bij PVC-buizen) of kokend water (bij metalen buizen) door de buizen stromen om zoveel mogelijk restjes weg te spoelen.

Ontstoppen met chemische producten

Ontstoppen met detergenten, verdunningsoplossingen of zuren wordt sterk afgeraden.  Deze producten tasten niet alleen het milieu aan, maar ook de afvoerleiding en je eigen gezondheid.  Vooral PVC-buizen zijn gevoelig voor chemische ontstoppers.  Als je toch chemische ontstoppers gebruikt bij PVC-buizen, kan je schade aanrichten aan het afvoerstelsel! Lukt ontstoppen niet zoals hierboven beschreven, vraag een vakman dan om hulp, eerder dan je toevlucht te nemen tot chemicaliën.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.