Watersparende apparaten voor de badkamer en de keuken

Water is kostbaar. Gelukkig bestaan er een heel aantal apparaten die in de keuken of in de badkamer water kunnen besparen.

Kranen met doorstroombegrenzer

Een doorstroombegrenzer kan ervoor zorgen dat er per minuut minder water door de kraan komt. Doorsnee komt er per minuut 10 tot 15 liter water uit de kraan, maar bij een wastafelkraan is 6 liter water eigenlijk al ruim voldoende. Aan een kraan met doorstroombegrenzer wordt een schuimstraalmondstuk of perlator gemonteerd. Die voegt lucht toe aan de waterstraal om het zo te doen lijken alsof er een volle straal water uit de kraan komt. Een doorstroombegrenzer kan je jaarlijks een besparing van 3m³ water opleveren.

Watersparende douchekop

In een watersparende douchekop zit een restrictor die de opening waardoor het water stroomt verkleint. Op die manier zal je dus minder water verbruiken, maar de douchekop is zo ontworpen dat de straal ervan even stevig blijft. Per acht minuten douchen kan een watersparende douchekop je tot 36 liter water besparen.

Kranen met spaarstand

Kranen met spaarstand werken met twee verschillende standen: de spaarstand met een lager debiet en de  comfortstand met het volledige debiet.

Zes liter-toilet met spaarknop

Door gebruik te maken van een zes liter-toilet met spaarknop kan je jaarlijks tot 23m³ besparen.  Na de meeste toiletbeurten heb je immers niet meer dan drie liter water nodig, terwijl oude toiletten 9 tot zelfs 12 liter per beurt verbruiken.

Thermostaatkraan

Een thermostaatkraan kan ervoor zorgen dat je eerder water op de juiste temperatuur hebt en zo dus minder lang moet wachten tot het is opgewarmd. Het kan je een jaarlijkse besparing van 2m³ water en 5m³ gas opleveren.

Waterbesparende apparatuur is iets duurder dan gewone apparatuur. Je vindt het in alle prijsklassen. En als je daarbij rekent dat het je per dag meer dan 30% water kan doen besparen, kom je uiteindelijk altijd goedkoper uit.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.