Kiezen voor vloerverwarming?

Vloerverwarming is, zoals de naam het zegt, verwarming die via kunststofleidingen in de vloer wordt ingebouwd. Zo’n systeem zorgt ervoor dat  de warmte beter verdeeld wordt, bespaart energie en plaats en heeft weinig onderhoud nodig. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden.

Voordelen van vloerverwarming

– Vloerverwarming zorgt enkel voor stralingswarmte, een erg behaaglijke warmte. Daardoor blijft de luchtvochtigheid in de verwarmde ruimte op peil.
– Vloerverwarming is energiezuinig. Er zijn minder hoge keteltemperaturen vereist en de warmte stijgt gelijkmatig van de vloer op.
– Vloerverwarming vraagt slechts weinig onderhoud en zorgt voor minder stof in de lucht. Het is dus het ideale verwarmingssysteem voor mensen met een stofallergie.
– Het is, in tegenstelling tot radiatoren of convectoren die veel plaats innemen, plaatsbesparend.
– Je hebt geen koude voeten meer als je thuis rondloopt.

Nadelen van vloerverwarming

– Vloerverwarming heeft een langere opwarmingstijd nodig.
– Het is moeilijk om nog voor vloerverwarming te kiezen wanneer je gaat renoveren.
– De ondergrond moet beter afgewerkt worden.
– De plaatsing van vloerverwarming kost een stuk meer dan die van gewone verwarming. De installatie van de buisjes waar warm water doorgestuurd wordt is namelijk vrij moeilijk en daardoor duur. Ook het systeem dat ervoor zorgt dat het water dat door de buisjes loopt niet te warm wordt is erg duur.

Plaatsing van de verwarming

Vloerverwarming kan net als gewone verwarming werken op stookolie, aardgas of elektriciteit.

Het is belangrijk dat je voldoende buizen in de vloer legt. Hoe korter de buizen bij elkaar liggen, hoe beter. Het systeem is dan zuiniger, zal beter werken en zal geen barsten in de vloer tot gevolg hebben. 10 centimeter tussen de buizen is een aangewezen afstand.

Je kan kiezen voor een nat of een droog systeem. Bij een nat systeem worden de buizen rechtstreeks in een natte chapelaag gelegd, bij een droog systeem in een constructie van piepschuim of polystyreen. Een droog systeem verspreidt de warmte sneller dan een nat.

Als je vloerverwarming plaatst, is het belangrijk dat je vloer- en wandisolatie plaatst. Een degelijke vloerisolatie vermijdt dat de buisjes warmte afgeven naar beneden.

Ten slotte is ook de vloerbedekking die je kiest van belang. Tegels slaan de warmte bijvoorbeeld goed op, houten vloeren houden de warmte langer tegen. Informeer je voldoende op voorhand.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.