Hoe de verwarmingskosten van je huis verminderen

In de winter is het  koud en kan de energie die je verbruikt om te verwarmen een groot deel van je budget opslorpen. Door de stijgende prijzen betaal je nu misschien wel dubbel zoveel voor de verwarming van je huis als twee jaar geleden.

1. Laat een energieaudit van je huis uitvoeren of voer er zelf een uit. Zo kan je te weten komen waar de zwakke punten van je woning zitten. Waar zitten de warmtelekken en wat kan je eraan doen? Controleer vooral de deuren, vensters, kachels en andere plaatsen. Als je huis slecht geïsoleerd is, is het een gouden tip om het beter te isoleren. De extra kosten zal je zeker terugverdienen.

2. Probeer in de winter zo weinig mogelijk het afzuigsysteem van je keuken of badkamer te gebruiken.  zo’n afzuigsyteem kan alle hete lucht uit de ruimte zuigen in minder dan een uur. Je zal verbaasd zijn van hoeveel je op deze manier kan besparen.

3. Verhit geen ruimtes van je huis die je zelden gebruikt, zoals de logeerkamer. Draai de verwarming er uit of zet de thermostaat er lager.
Als je een open haard of kachel hebt, maak daar dan dankbaar gebruik van.

4. Zorg ervoor dat je verwarmingsketel, warmtepomp of ander materiaal in topconditie verkeert. Vuile filters kunnen de efficiëntie van je verwarmingsketel of warmtepomp bijvoorbeeld sterk terugschroeven. Een jaarlijks onderhoud kan zeker geen kwaad.

5. Stel je thermostaat niet in boven de gewenste temperatuur. Daardoor zal je huis immers niet sneller warm worden. Je verwarming volledig afzetten wanneer je slaapt of niet thuis bent mag dan wel logisch klinken, maar vaak zal het je dan nog meer kosten. De ijskoude ruimtes in je huis moeten namelijk opnieuw verwarmd worden.
6. Probeer je kleding zoveel mogelijk met koud water te wassen.

7. Het is verleidelijk om ’s morgens lekker lang onder die hete douche te blijven staan, maar je douchetijd tot de helft beperken kan je tot 333% doen besparen op je kosten voor warm water.

8. Doe altijd de rolluiken en gordijnen aan de zonnige kant van het huis open als de zon schijnt en sluit ze wanneer het avond wordt. Sluit de gordijnen aan de schaduwzijde van het huis.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.