Als je een vijver wilt aanleggen, moet je ook bij de keuze van de locatie op een aantal zaken letten. Op de plek waar de vijver gaat komen, liggen best geen grote stenen, boomwortels of ondergrondse leidingen. Dat zou het graven alleen maar bemoeilijken.
Ook moet de bodem op de plek die je uitkiest stevig genoeg zijn, zodat de vijver niet verzakt. Stroomvoorziening is noodzakelijk om een vijverpomp of –fonteintje op aan te sluiten.
Als je wilt dat je vijver gezond blijft, moet je ervoor zorgen dat deze een paar uur per dag rechtstreeks zonlicht krijgt. De zon warmt het water op, wat op koudere dagen goed is voor de vissen en andere dieren die in en rond de vijver leven. Maar te veel zonlicht is ook niet goed voor de vijver. Een te hoge temperatuur stimuleert namelijk de algengroei in de vijver.
Je kan je vijver best niet te dichtbij bomen of grote struiken aanleggen. De wortels kunnen namelijk de vijverfolie beschadigen. In de herfst zullen er bovendien veel bladeren in het water terechtkomen. De vijver kan je dus best aanleggen op een beschutte plaats.
Als je je vijver aanlegt in een hoek van de tuin waar te veel wind is, kan het de opwarming van het water belemmeren. Op die manier kan de plantengroei verminderd worden. Te veel wind kan er ook toe leiden dat er tuinafval in het water terechtkomt. Daardoor zal de kwaliteit van het water verslechteren. Kies dus voor een beschutte locatie voor je vijver.