Algen voorkomen in de vijver

Er bestaan twee groepen algen: de zweefalgen en de draadalgen. Zweefalgen zijn eencellige organismen en zijn zodanig klein dat ze met het blote oog niet waarneembaar zijn. Doordat ze zich erg snel kunnen vermenigvuldigen, komen ze meestal met miljoenen per liter voor, wat het water groen doet kleuren. Draadalgen zien eruit als lange slierten en zijn in tegenstelling tot voorgenoemde soort wel zicht- en tastbaar. Ze kunnen drijven door het water of zich vasthechten aan de bodem. Gezond water brengt altijd wat draadalgen met zich mee, maar als de groei overmatig wordt kunnen ze schadelijk zijn voor de vijver.

Waarom groeien algen?

De overmatige aanwezigheid van algen wijst op het feit dat er iets mis is met de vijver. De exacte oorzaak kan soms moeilijk te achterhalen zijn. Doordat algen hun energie uit afvalstoffen halen, wijzen ze meestal op vervuild water. Daarnaast kunnen heel wat andere directe en indirecte oorzaken aan de basis liggen.

Hoe voorkomen

Algen kunnen soms moeilijk weg te krijgen zijn. Het is dus beter preventief te zijn en er alles aan te doen om hun aanwezigheid te voorkomen. Hieronder volgen enkele tips.

 

  • Doordat zonlicht de algengroei stimuleert, plaatst u de vijver best in de schaduw.
  • Zorg voor voldoende zuurstofplanten.
  • Controleer regelmatig de waterkwaliteit (zuurtegraad, hardheid en afvalstoffen).
  • Voeder de vissen niet te vaak, want voedselresten in het water kunnen algen opleveren.
  • Plaats indien mogelijk algeneters in het water.
  • Gebruik eventueel anti-algenmiddelen, maar let hiermee op want ze kunnen schade toebrengen aan het vijverleven.
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.