Hoe moet je fruitbomen snoeien?

Iedereen droomt wel van vers fruit in zijn eigen tuintje. Toch is het van belang om je fruitbomen te snoeien en dit op de juiste manier. Hierbij moet men met enkele zaken rekening houden:

Snoeiperiode

In de eerste levensjaren moet een fruitboom amper gesnoeid worden. Enkel de takken die te fel door elkaar groeien dienen te worden afgeknipt. Na ongeveer 15 jaar is je fruitboom wel klaar om gesnoeid te worden. De vruchten zullen dan kleiner worden en de boom zal moeten worden gesnoeid de eerstkomende winter.

Later moet de boom steeds weer gesnoeid worden om de knoppen de nodige voedingsstoffen te kunnen geven. Om de groei te bevorderen is het noodzakelijk dat dit in het voorjaar gebeurt, bij een temperatuur van boven de 0°C zonder neerslag. Dit om geen belemmering te vormen bij het genezingsproces van de snoeiwond en het risico op infectie en andere ziektes te beperken.

Gereedschap

Bomen moeten gesnoeid worden met een gepaste snoeischaar. Deze moet deze scherp genoeg zijn! Een botte schaar zou immers als gevolg kunnen hebben dat je de takken kapot maakt en de boom bijgevolg ziek wordt. Verder moet je je schaar aanpassen aan de hoeveelheid die je moet snoeien en de grootte van de takken.

Boomsoort

Wie een beginneling is in het snoeien oefent best op makkelijkere boomsoorten zoals appelbomen. Deze snoei je best tussen december en maart. Bij oudere bomen kan dit zodra de bladeren gevallen zijn, bij jonge bomen wacht je best tot het voorjaar om vriesschade te beperken.

Het snoeien kan beginnen!

Nu je weet waar je rekening mee moet houden rest er enkel nog het snoeien zelf. Hierbij moet je jezelf eerst afvragen wat je doel is. Een smalle boom, een bredere boom of enkel bijsnoeien zodat de vorm behouden blijft?

In elk geval moet je ervoor zorgen dat de takken van voldoende zonlicht worden voorzien. Anders kunnen de knoppen niet groeien. Ook de dode, steile en kruisende takken moeten zeker worden gesnoeid. Enkel zo kan je ziektes voorkomen.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.