Wie op elk moment van de dag of zelfs nacht van zijn tuin wil genieten zorgt best voor een goede tuinverlichting. Deze kan voorzien worden door een tuinarchitect, een lichtadviseur of door jezelf. Hiervoor is het handig te weten welke verlichting je best op welke plek zet.
Om het werk eenvoudiger te maken voorzie je best gepaste stroomvoorzieningen bij de aanbouw.
De functionele verlichting is zoals de naam verhult functioneel. Dit zijn de lampen langs de paden, de trappen en aan de inkom.
Sfeerverlichting zorgt dan weer vooral voor de sfeer, een gezellige toets. Zo kan je bijvoorbeeld spots richten op een mooi beeld in de tuin.
Wie het hele jaar door wil genieten van de seizoensgebonden kleuren die de natuur biedt kan bedienbare spots installeren.
Grondspots worden tegenwoordig vaak gebruikt. Het zijn lampen die in de grond worden ingegraven en op dezelfde hoogte liggen. Ze schijnen recht omhoog en laten zo decoratieve planten extra goed uitkomen, zonder vertekende schaduwlijnen weer te geven. Deze verlichtingsvorm heeft echter wel een duurder prijskaartje.
De traditionele terrasverlichting heeft de laatste jaren plaats geruimd voor nieuwe verlichtingsmethodes. Zo wordt er niet langer een grote verlichtingslantaarn op het terras geplaatst, maar wordt er meer gebruik gemaakt van verlichting rond het terras. Het grote voordeel is dat je zelf niet meer onmiddellijk in het licht zit en dat de insecten op een afstand blijven. Wel zal de verlichting nog steeds voor voldoende verlichting zorgen.
Er zijn twee soorten automatische verlichting. Er zijn de buitenlampen die werken met een schemerschakelaar en dus reageren op licht en de buitenlampen die aangesloten zijn op een infraroodbewegingsmelder en dus reageren op beweging. Deze zijn vooral praktisch zijn om inbrekers af te schrikken. Het minpunt van de goedkopere sensoren kan echter zijn dat deze zelfs aangaan bij de beweging van dieren.