Bij het bouwen van een huis kom je vroeg of laat voor de vraag te staan hoe je je huis precies gaat verlichten. Verlichting heeft verschillende doeleinden. Het is aan te raden op voorhand een verlichtingsplan op te stellen.
Functionele verlichting is het oudste soort verlichting. Sinds de uitvinding van de gloeilamp wordt verlichting gebruikt voor een goede zichtbaarheid van de kamer.
Tegenwoordig zijn er naast de klassieke gloeilamp natuurlijk tal van manieren om je woning functioneel te verlichten. Meestal wordt een lichtpunt op het kruis van twee diagonalen voorzien. Dat wordt geschakeld aan een schakelaar naast de deur. Maar in andere ruimtes kan je al wat creatiever zijn. Houd bij de planning van je basisverlichting rekening met de manier waarop je de ruimte zal gebruiken.
Verlichting hoeft niet altijd functioneel te zijn. Vaak wordt het ook gebruikt om een bepaalde sfeer op te roepen in een ruimte. Met sfeerverlichting kun je een ruimte hoger of breder doen lijken. Sfeerverlichting wordt vaak gebruikt in de badkamer, woonkamer of keuken. Om sfeer te creëren wordt vaak ook een dimmer gebruikt. Om je sfeerverlichting tot in het puntje te verfijnen, is domotica een aanrader. Veel mensen vinden domotica op het moment dat ze hun huis bouwen echter nog een te dure investering en besluiten ermee te wachten. Van plan ooit domotica te installeren? Houd daar dan rekening mee als je je lichtplan opstelt.
Accentverlichting wordt gebruikt om de aandacht te vestigen op een kunstwerk (beeld, schilderij, enz.). Best kun je dus gebruik maken van spots. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van spaarlampen of energiezuinige lampen als LED-lampen.
Werkverlichting is op zich functionele verlichting, maar de lichtsterkte wordt wel afgesteld op het werk dat je uitvoert. Dit soort verlichting wordt vaak geïnstalleerd in de keuken, de werk- of de hobbykamer. Hoe fijner het werk dat je verricht, hoe hoger de lichtsterkte zou moeten zijn.
Heb je al een idee van hoe je de verlichting in je nieuwe woonst zou willen organiseren? Stel dan een lichtplan op. In eerste instantie kun je hier zelf aan sleutelen, maar het is beter de hulp in te roepen van iemand die er iets van kent (architect, elektricien). Een goed lichtplan heeft als doel het juiste licht op de juiste plaats te krijgen. De sfeer van een woning is voor een groot deel afhankelijk van het lichtplan.