Hoe moet je je geraniums onderhouden?

Geraniums zijn planten die zowel buiten als binnen kunnen groeien en bloeien. Deze planten genieten graag van zonnestralen, maar kunnen ook overleven als de temperatuur lichtjes rond het vriespunt hangt. We geven je alvast enkele tips om je geraniums mooi en in leven te houden.

Binnen of buiten?

Als het warm is, houden geraniums ervan om een beetje in de schaduw en niet in volle zon te staan. In koudere klimaten daarentegen staan ze liever recht in de zon om te kunnen groeien. Als je verschillende planten hebt, zal je merken dat hun kleuren intenser worden in doffer licht.

Aangezien het nogal tere planten zijn, is het best ze pas in de late lente buiten te planten. Een geranium kan wel lichte vorst verdragen als hij aangepast is, maar hij is niet opgewassen tegen lage vriestemperaturen. Wil je een geranium enkel binnenshuis houden? Dat kan door ze eenvoudigweg voor een raam te plaatsen waarop de zon veel schijnt.

Overwinteren

Op het einde van de zomer of zelfs in het begin van de herfst, kan je best je geranium naar binnen halen, zodat hij kan overwinteren. Voor je dat doet, snoei je best ongeveer een derde van zijn totale omvang. Wanneer de lente aanbreekt, kan je hem terug buiten planten.

Onderhoud

Aarde die het water snel absorbeert en voldoende lucht zijn van belang voor een geranium. Je geeft hem best pas water als de grond droog aanvoelt. Wanneer je dat doet, let er dan op dat hij niet in het water zwemt. Verwijder regelmatig dode bloemknoppen en rotte bladeren. Op die manier krijgen nieuwe bloemknoppen namelijk de kans om te groeien.

Tijdens zijn actieve bloeiperiode, van de lente tot halfweg de zomer, bemest je de geranium best iedere 2 tot 4 weken. Maar wees voorzichtig met meststoffen. Aan de ene kant zullen ze ervoor zorgen dat je geranium weelderige bloemen en bladeren krijgt. Aan de andere kant bevatten ze vaak een hoog stikstofgehalte dat verhindert dat je geranium een aromatisch gebladerte of grote bloemen krijgt.

In vorm

Sommige geraniums worden heel groot en krijgen enorm veel bladeren, waardoor ze gaan hangen. Net daardoor zal hun mooie vorm verdwijnen. Je kan eventueel stokken in de aarde steken en de geranium er voorzichtig aan vasthechten, zodat hij de gewenste vorm krijgt. Hierdoor zal hij langs de stokken naar boven groeien en niet meer gaan hangen.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.