Organisch tuinieren, hoe pak je het aan?

Steeds meer mensen kiezen ervoor organisch te tuinieren, om zo smakelijke eetbare gewassen te kweken zonder het gebruik van chemicaliën en meststoffen. Het voedsel dat daaruit voortkomt is gezonder, smakelijker en, wat meer is, je weet precies wat er mee gebeurd is.

Verbeter je bodem

Gecomposteerde boomschors, blad- en tuincompost kunnen met de grond vermengd of op de bodem verspreid worden. Het weer en de wormen zullen er dan wel voor zorgen dat het gemakkelijk intrekt. De compost zal de drainage van de vochtige bodem in de hand werken en de droge bodem bevochtigen en voedingsstoffen bezorgen.

Compost maken

Snoeiafval, schillen, theezakjes, oude bloemkoppen en zelfs kleine stukje krant kunnen gebruikt worden als een voedingsrijke compost. Vul een compostbak met een goede mix groene en bruine resten, dus niet alleen groen spul als gras. Dat zou immers een stinkende drab vormen.

Onkruid onder controle houden

Voorkom onkruid door een tapijt van boomschors, bladcompost of gecomposteerd stro aan te leggen. Als er onkruid verschijnt, trek het dan uit voordat de planten zaadjes krijgen. Gooi de onkruidplanten op de composthoop, behalve die met sterke wortels.

Kies de juiste planten

Sterke planten zullen minder onderhevig zijn aan ziekten . Kies altijd planten die goed bloeien in op de bodem in jouw tuin.

Laat de natuur zijn werk doen

Grijp niet meteen naar chemicaliën wanneer diertjes zich op je planten richten. Maak van je tuin een veilige haven voor dieren, vogels en insecten. En laat hen het werk voor jou doen. Zij kunnen het ongedierte in je tuin namelijk tegenhouden.

Houd ziektes onder controle

Verander ieder jaar de locatie van je groenten, zodat er zich geen ziekten kunenn manifesteren en de planten niet uitdrogen. Daardoor worden ze immers ook vatbaar voor ziekten.

Controleer alles

Onderwerp regelmatig alle planten aan een grondige controle. Een paar bladluizen kunnen nog platgedrukt worden voor ze zich ontwikkelen tot een invasie. Zieke delen van een plant kun je nog afsnijden.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.