Een kruidentuin op je vensterbank

Ben je gek op verse kruiden? Dan is dit een leuke tip.

Wat heb je nodig?

Een plantenbak
Grond
Kruiden
Een gieter met water
Meststof

Hoe begin je eraan?

Het is het makkelijkst als je kruiden koopt, dan hoef je niet te wachten tot de zaden ontkiemd en de kruiden voldoende gegroeid zijn. In een speciaalzaak heb je de keuze uit vele kruiden die je meteen kan planten. Tegenwoordig kan je zelfs in de supermarkt potjes met verse kruiden kopen.

Plant niet te veel kruiden in de plantenbak, ze zullen nog groeien en meer ruimte gaan innemen. Geef ieder plantje een goede plaats. Kruiden die gaan hangen kan je bijvoorbeeld vooraan plaatsen, kruiden die erg hoog worden kan je achteraan plaatsen. Vul de plantenbak met potgrond en zet dan de kruiden erin. Voordat je de kruiden erin zet, kan je de wortelkluit een beetje uit elkaar halen: zo groeien de wortels sneller. Geef de planten water. Houd er rekening mee dat je een kruidentuintje op de vensterbank vaak water moet geven.

Zoek een zonnige plaats uit voor je kruidentuintje, in de buurt van de keuken. Zo kan je tijdens het koken snel verse kruiden aan je gerechten toevoegen.

Na het planten

Als je kruiden nodig hebt, is het verstandig om bovenaan de plant te beginnen met plukken: dat stimuleert de groei.
Kruiden in een pot hebben, net zoals kamerplanten, mest nodig. Bemest ze zo nu en dan, dan kunnen ze weer voedingsstoffen halen uit de grond. Als je ze te veel mest geeft, bestaat er een kans dat de kruiden snel verdorren.
Nog een keukentip: je kan verse kruiden ook zelf drogen of invriezen. Zo heb je altijd kruiden bij de hand.

Kruiden: een paar tips

Welke kruiden kan je het beste gebruiken om te planten in een plantenbak? Er zijn erg veel verschillende soorten, dus je zal zeker iets vinden dat je aanstaat. Een paar voorbeelden van kruidentuintjes:

Munt, basilicum, rode basilicum, bieslook en citroenmelisse.
Peterselie, tijm, koriander, rozemarijn, salie en kervel
Dille, oregano, lavas, dragon en bonenkruid

Andere interessante artikels: Organisch tuinieren, hoe pak je het aan?
Je eigen fruit kweken