Je eigen fruit kweken

Je hoeft geen hele boomgaard te hebben om van je eigen gekweekte fruit te genieten. Maar hoe begin je nu eigenlijk met het kweken van je eigen fruit?

Hoe kies je een boom?

De eerste stap die je zet, is het kiezen van een boom. Een goede keuze is cruciaal voor de uiteindelijke fruitteelt, daarom zijn bij de keuze van een fruitboom de volgende punten belangrijk:

Bekijk de wortels goed en ga na of er geen tekenen van ziektes zijn
Hou rekening met de uiteindelijke grootte van de boom
Ga na of de boom zichzelf kan bevruchten of niet

Zelf een boom kweken?

Wanneer je geen boom wil kopen, kan je ook zelf een fruitboom kweken. Je plant een zaadje van de vrucht in de grond en je laat het ontkiemde zaadje uitgroeien tot een boom. Let wel op: de vruchten zullen niet de smaak hebben van de oorspronkelijke vrucht.

De boom planten

De meeste fruitbomen hebben veel zonlicht nodig zodat er veel zoete vruchten aan de boom kunnen groeien. Geef de boom daarom de meest zonnige plaats in je tuin, maar beschut hem tegen de wind. Als je de boom plant, geef hem dan genoeg plaats, zo heeft je boom alle ruimte om te groeien. Zorg er ook voor dat de bodem los genoeg is.
Sommige fruitsoorten plant je best niet op de laagst gelegen plaats van je tuin: daar is het altijd kouder en zo loopt de plant kans op vorstschade.

De beste grondsoorten om fruitbomen te planten zijn leemgrond, kleigrond en humushoudende zandgrond. Als je niet weet welke soort grond je hebt, kan je die altijd laten testen, dit kan ook goed van pas komen wanneer je moet bemesten.

Na het planten kan je best nog wat voorzorgsmaatregelen nemen, zodat het jonge boompje goed beschermd is: leg een boomband aan, bescherm de boomstam met gaas en houd de grond vochtig.

Bemesten

Fruitbomen halen voedingsstoffen uit de bodem. Wanneer de bodem van de tuin niet genoeg voedingsstoffen heeft, zal de boom niet ten volle kunnen groeien en vruchten dragen. Bemesting is dus erg belangrijk.

Maar hoe weet je welke voedingsstoffen niet aanwezig zijn in de bodem? Je kan een analyse laten maken van de bodem, zodat je exact weet welke voedingsstoffen je nog moet toevoegen. Dit verschilt van boom tot boom.

De bestanddelen van een goede fruitboombodem zijn:

Stikstof (N)
Fosfor (P)
Kalium (K)
Kalk (Ca)
Magnesium (Mg)

Daarbij zijn ook nog enkele sporenelementen belangrijk (zink, koper, zwavel,…), maar van deze stoffen is maar weinig nodig. Een goede bemesting levert goede resultaten. Probeer niet te veel mest te gebruiken want overdaad schaadt.

Andere interessante artikels: Een kruidentuin op je vensterbank
Je eigen moestuin aanleggen