Je eigen moestuin aanleggen

In de supermarkt vind je een uitgebreid gamma aan groenten. Toch kan niets ervan tippen aan groenten uit een eigen moestuin. Naast de heerlijke smaak van je eigen groenten, vergt het onderhoud ervan nauwelijks energie en moeite. Je kan het zelfs als een gezonde hobby beschouwen. Nog niet overtuigd om je eigen moestuintje te beginnen? Denk dan aan het geld dat je zult besparen in de supermarkt.

Het enige wat je nodig hebt om je eigen moestuintje aan te leggen is een stukje grond en de juiste planning- en plantingtechnieken. Dat is echter geen helse opdracht. Het belangrijkste dat je moet weten is dat je de seizoenen moet volgen.

Het voorbereiden van de bodem

Ongeacht het seizoen, het voorbereiden van de bodem is altijd belangrijk. Woel de bodem om met een riek zodat klonters aarde uiteenvallen. Voorzie de aarde daarna van wat compost zodat de aarde korrelig, maar niet glad, aanvoelt. Mix vervolgens zaden (met dezelfde groeicondities) in een kom en vul de korrelige gaatjes met de mix. Om de zaadjes niet te veel rond te strooien kan je een hark gebruiken. Besproei vervolgens de bodem om het kiemproces te stimuleren.

Het kiemproces

Afhankelijk van de bodem en het seizoen, zal de zadenmix binnen de drie tot zeven dagen beginnen kiemen. Wanneer, later, enkele planten er vermoeid uitzien, moet je het gehele voorbereidingsproces herhalen.

Wintergroenten

Wintergroenten plant je wanneer de bodem bewerkbaar wordt. De zon doet de temperatuur toenemen van de bovenste laag van de bodem. Dat is al voldoende om het ontkiemingproces in gang te zetten. Je kan de planten best afschermen zodat ze beschermd zijn tegen temperatuur- en vochtigheidsverschillen.

Zomergroenten

Wanneer de gure, vrieskoude winterdagen achter de rug zijn, kan je warmtegevoelige groenten beginnen zaden. Zorg er bij warme zomerdagen voor dat je de planten regelmatig van water voorziet en oogst steeds ogenblikkelijk.

De wissel

Vanaf het moment dat de pieken overdag minder dan 26 graden bedragen, schakel je best terug over op wintergroenten. Denk eraan dat de groei sterk vermindert naarmate de dagen korten. Wacht dus niet te lang met het planten van de volgende serie groenten. Een nieuwe oogst per week is zeker niet te veel.

Het onderhoud

Om verrotting tegen te gaan, zorg je ervoor dat je de zaden niet te dicht bijeen plant en dat je de bodem niet te vaak besproeit. Zorg er ook voor dat je het afgevallen gebladerte snel verwijdert. Dat vormt namelijk de ideale basis voor verrotting. Aangezien de groenten uit je moestuin bestemd zijn om op te eten, vermijd je best chemicaliën om insecten te weren. Scherm je planten liever af zodat insecten geen kans krijgen om je planten aan te tasten.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.