Kies de juiste geranium!

We kennen ze onder naam geraniums, maar eigenlijk horen ze tot het Pelargoniumgeslacht. Die laatste bevat om en bij de 250 soorten die in allerlei gebieden kunnen voorkomen. In de 18de eeuw werd de geranium voor het eerst bekend om zijn lekkere geur en opvallende bladstructuur. Niet zo lang geleden werden deze bloemen vervangen door geraniums met opvallende bloemkoppen. Maar sinds kort zijn een aantal geurende en kleurvolle geraniums van vroeger terug beschikbaar.

Prachtige plant

Als je naar een geranium kijkt, zal je merken dat het een prachtige plant is die alles heeft: veel kleuren, een lekkere geur, een lange bloeiperiode en een mooie bladstructuur. Zelfs als je geen tuin hebt, kan je gewoon binnenshuis genieten van een geranium.

Soorten geraniums

Jarenlang werden geraniums gemengd gekweekt wat vaak heel mooie, nieuwe soorten opleverde. Het nadeel van deze vermenging is dat hun oorspronkelijke soort moeilijk op te sporen is. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende geraniums

Kleurrijk gebladerde geraniums

Deze geranium combineert groen, koraal, wit, geel en zelfs brons in zijn bladeren, zodat je hem meteen herkent. Zijn bloemen kunnen ook bovengenoemde kleuren krijgen, waardoor hij enig is in zijn soort. De groep waartoe deze plant hoort heet de zonale groep. Planten die in deze groep voorkomen kunnen ’s zomers in bloembakken aan het raam geplaatst worden. Ze houden van de zon, maar kunnen ook goed schaduw verdragen. Deze rechtopstaande plant kan klein blijven (de zogenaamde dwerg) maar kan ook groter worden, tot ongeveer een halve meter.

Stergeraniums

Binnen de zonale groep komt ook nog een ander soort geranium voor, die evenwel opvalt door zijn stervormige bladeren en weelderige bloemen. De stergeraniums, zoals ze genoemd worden, zijn kleurrijk, maar worden niet zo groot als hun soortgenoot.

Hanggeraniums

Als je grote ramen hebt die je wil opfleuren met bloemen, kan je best hanggeraniums gebruiken. Ook om hangende bloembakken op te vullen zijn deze bloemen ideaal. Dit soort geranium is gekend voor zijn witte, roze en paarse bloemen.

Koninklijke geraniums

De bloemen van deze geranium kunnen vrij groot en kleurrijk worden. Ze kunnen rood, wit, oranje en paars gekleurd zijn. Deze plant, ook wel gekend onder de naam Martha Washington, staat liever gedeeltelijk in de schaduw.

Geurende geraniums

Je kent ze vast wel: geraniums die de geur van munt, rozen of appels verspreiden. De meest gekende is wellicht de Citronella of de Citrosa, waarvan gezegd wordt dat zijn geur de muggen weghoudt. Grote bloemen krijgt deze geranium niet, maar het kan wel een grote plant worden.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.