Hoe geef je je tuin efficiënter water?

Tijdens de zomer kunnen de temperaturen erg hoog oplopen. Soms gebeurt het zelfs dat het in geen weken regent. Dan zal de overheid een beslissing nemen om een verbod om auto’s te wassen en tuinen te besproeien uit te spreken. Een
tijdje rondrijden met een vuile auto kan geen kwaad, maar hoe zit het met de bloeiende rozenstruik of het pas aangelegde gazon? Voor tuinmannen en -vrouwen kan dit wel erg ongelegen komen. Daarom vind je hier enkele knepen
om je tuin voor te bereiden op een watertekort.

Eerst nemen we een kijkje naar het gazon, vervolgens de bedden met hunborders en ten slotte ook hoe je efficiënt kan omspringen met het waterverbruik.

Gazon

Langer gras kan beter tegen een stootje. Het zal minder snel uitdrogen of verkleuren tijdens een tekort aan water. Toch is een pas geknipt gazon altijd netter. Een goed idee is dus om de messen van de grasmaaier iets te verhogen. Zo krijg je nog steeds het mooie uitzicht en blijft het gras ook langer gezond.

Hou de messen van de grasmaaier ook steeds scherp. Als ze te bot worden, kan het gras soms scheuren. Daardoor zal een grotere oppervlakte aan de zon worden blootgesteld en dus sneller uitdrogen.

Bedden en borders

Verspreid een laagje muls over de oppervlakte. Muls is een bodembedekking die als bescherming dient. Er zijn verpakte mulsbedekkingen in de winkel te vinden, maar rotte bladeren en compost voldoen aan dezelfde kwaliteiten. Leg deze laag best aan tijdens de herfst. Hij zal de bodem vochtig houden.

Om ervoor te zorgen dat het water meteen bij de wortels terecht komt, kan men een omgekeerde bloempot naast de plant in de bodem aanbrengen.Het water zal dan schuin naar beneden de grond insijpelen, dichterbij de wortels.

Efficiënt waterverbruik

Geef de planten minder frequent, maar in grote hoeveelheden, water. Zo zullen de planten diepere wortels ontwikkelen. Deze kunnen ook beter het water uit de dieper gelegen bodemlagen halen.

Bovendien hebben planten ook niet te veel water nodig. Als er een overgebleven randje water te zien is, ben je fout bezig. Dit is verspilling,want het water zal gewoon verdampen door de hitte.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.