Maak waterverspilling verleden tijd met een regenton

Om de planten in onze tuin water te geven, maken we veel te veel gebruik van het dure kraantjeswater. Dit water bevat bovendien chemische stoffen die de planten niet nodig hebben. Nochtans bestaat er een oplossing : een regenton. Dit is een regenwaterreservoir dat men aan elk gebouw met een goot kan plaatsen. Zo kan je een regenton aan de garage of het tuinhuisje vastmaken. Hierdoor is het zelfs mogelijk tot 24.000 liter water te besparen op jaarlijkse basis.

Een regenton kiezen

Regentonnen komen in verschillende formaten. Sommige kunnen tot 700 liter water bewaren. Er bestaan ook verschillende vormen. Als je de regenton discreet in een hoekje wil plaatsen, hoef je dus geen kanjer van een ton aan te kopen. Er bestaan immers gestroomlijnde versies. Het is ook handig als je een model neemt met een kraantje onderaan, zo kan je gemakkelijk de gieter eronder steken en met water vullen.

Hoe plaats je een regenton?

Het is erg gemakkelijk om een regenton te plaatsen. De beste locatie is net onder de afvoerpijp. Hiervoor dien je enkel een stuk van de afvoerpijp door te zagen en de opening in het deksel van de regenton vast te maken aan de afvoerpijp. Zo loopt het water rechtstreeks in de regenton.

Een extra aankoop, die zeker functioneel is bij een regenton, is een dunnere waterbuis. Deze zal bij een te veel aan water in de regenton het overmatige water naar de ondergrond vervoeren. Hierdoor verlies je geen water als de regenton te vol geraakt en zal de grond je ook dankbaar zijn.

Zorg voor je regenton

Vergeet nooit de regenton te bedekken. Zo voorkom je dat er zich ongedierte of slijm zou ontwikkelen. Als dit toch het geval zou zijn, voeg dan enkele druppels zuiveringsproduct voor regenwater toe. Dit kan je in elke tuinzaak vinden.
Let ook op voor muggen. Deze voelen zich vaak aangetrokken tot openstaande regentonnen.

Bovendien moeten de afvoerpijpen die naar de regenton leiden regelmatig gecheckt worden. Daarom verwijder je best twee keer per jaar al het mos en ongedierte. Zo zal het water in de regenton gezond blijven.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.