Hoe je geraniums laat overwinteren

De geranium of ooievaarsbek is de favoriete bloem van veel mensen. De bloemen zijn klein, mooi en relatief makkelijk te onderhouden. Het grote nadeel is dat ze maar één jaar bloeien. Maar is er dan geen manier om deze prachtige bloemen te laten overwinteren? Toch wel! Lees verder om te achterhalen hoe je ze precies de winter laat doorkomen.

De plant klaarmaken

De makkelijkste manier om je geranium de winter te laten doorkomen, is om een nieuw takje van de plant af te knippen. Het beste moment om dit te doen, is eind augustus of begin september. Het afgesneden stukje zal volgend seizoen beter groeien in vergelijking met de overgebleven houterige takjes van de plant. Let wel op dat je bij het snijden van de plant een zuiver mes gebruikt. Indien je mes nog vuil is, kan je bacteriën of schimmels van de ene plant naar de andere overbrengen.

Het inplanten

Vooraleer je het stukje geranium gaat planten, ontdoe je het eerst van blaadjes en bloemen. Daarna plant je het stukje in potgrond. Natuurlijk kan je ook perliet of humus gebruiken. Geef het plantje voldoende water en zet het op een plek waar het onrechtstreeks licht krijgt. Zodra de plant begint te bloeien, geef je het volledig zonlicht. Na ongeveer 2 weken begint je nieuwe plantje wortels te krijgen.

Als alles toch mislukt

Beginnen de afgesneden takjes maar niet te groeien en komt de vrieskou er al aan? Dan kan je altijd nog heel de plant laten overwinteren. Snoei de plant zo fel mogelijk en plaats het in nieuwe potgrond. Kies een zonnige plek uit en zet daar je geranium neer. Het is belangrijk dat je de meest zonnige plek uitkiest. Geef je plant niet te veel water of voedsel tijdens de winter. Eenmaal per week water geven is meestal al ruim voldoende voor de wintermaanden.

Je mag de plant pas beginnen voeden van zodra deze begint te bloeien. Vanaf mei kan je de geranium gemakkelijk terug buiten zetten. Vrieskou is natuurlijk nefast voor de plant, dus zorg ervoor dat je geranium in alle omstandigheden uit de kou blijft.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.