Hoe kun je organisch tuinieren?

Als je organisch tuiniert, werk je op een manier waarbij je de natuur zoveel mogelijk zelf zijn gang laat gaan. Je gaat in plaats van chemische mest- of sproeistoffen, natuurlijke producten gebruiken om onkruid te verdelgen. Dit heeft als resultaat dat de groenten en het fruit uit je eigen tuin 100% natuurlijk zijn. Je moet dus niet langer in de winkel naar bioproducten zoeken want je hebt ze zelf in je tuin staan.

De basis

Om je tuin onkruidvrij te houden, zijn er verschillende mogelijkheden. De gemakkelijkste manier is natuurlijk chemische gifstoffen op de grond strooien zodat hier niets meer kan groeien. Het nadeel is dat als je een jaar later dezelfde grond gebruikt om groenten te kweken, de gifstoffen uit de grond in je planten zullen trekken. Om dit te vermijden, kan je de grond bestrooien met houtschilfers. Door deze laag kan onkruid niet groeien en een jaar later kan je het hout als meststof gebruiken voor je planten.

Voor dat gedeelte van je tuin waar je wel groenten en fruit wil planten, heb je meststoffen nodig. Koop geen meststoffen, want ze zijn gemakkelijk zelf te maken. Een combinatie van zand, mest, compost en houtschilfers creëert een erg vruchtbare bodem. Hierin zitten alle voedingsstoffen die je bomen en planten nodig hebben.

De planten

Als je begint te planten, zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Zo plant je de gewassen best niet te ver uit elkaar. Door dit te doen, kan er wegens een gebrek aan plaats geen onkruid groeien tussen de planten. Verschillende planten hebben aangepaste grondstoffen nodig. Mix daarom de plantensoorten door elkaar zodat één bepaalde grondstof niet volledig verdwijnt uit de grond.

Indien er toch onkruid tussen je planten groeit, kan je dit best wegwerken met een schoffel. Hiermee maak je de grond los waardoor het water beter doordringt en je plant meer water krijgt.

Insecten en ander gespuis

Wil je op een makkelijke manier van ongewenste insecten in je tuin af geraken, spuit dan een bus insectenverdelger in je tuin leeg. Het nadeel is dan wel dat je zelf deze spray uiteindelijk zelf zult opeten.

Er zijn nog enkele makkelijke milieuvriendelijke manieren om van de ongewenste bezoekers af te geraken. Plant tussen je groenten en fruit gewone bloemen. Deze bloemen zullen wespen aantrekken. Aangezien wespen van nature insecten eten, moet je je geen zorgen meer maken over de insecten in je tuin.

Een laatste belangrijke tip: geef je tuin voldoende water. Probeer je gewassen continu zo vochtig mogelijk te houden. Dit versnelt de groei, waardoor je mooie en grote planten kweekt.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.