Hoe moet je zelf tomaten kweken?

Je eigen tomaten kweken is heel makkelijk. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een stukje grond, eventueel een kleine serre en wat zaadjes. Tomaten zijn er in allerlei heerlijke soorten en maten.

Als je over een serre beschikt, kan je de tomaten best hierin planten, maar dat is helemaal geen noodzaak. Tomatenplanten kunnen bij warme temperaturen even goed groeien tegen een zonnige gevel of zelfs in een pot. Je kunt zaad kopen, maar het is ook heel makkelijk om bij tomaten zelf zaad te winnen. Gewoonweg een tomaat opensnijden, de zaden eruithalen en drogen op een stuk keuken- of krantenpapier.

Het zaaien

Vul een pot van min of meer 7,5 centimeter diepte met potgrond en wat water. Strooi de zaden vervolgens dun hierover. Zorg voor een label en zet het geheel op een plaats in de zon, best op een vensterbank. Dit is nodig zodat de zaden kunnen ontkiemen, wat normaal gezien na een tweetal weken zal gebeuren. Na een achttal weken is het tijd om de plantjes te verspenen. Neem het plantje stevig vast, verwijder het uit het eerste potje en plant het vervolgens in een tweede – grotere – pot van zo’n 15 centimeter diepte. Selecteer hierbij enkel de sterkste plantjes. De anderen mag je weggooien.

Het planten

Wanneer de eerste takjes met bloemen verschijnen is het tijd om de planten over te planten in de tuin tegen stokken of koorden. Vanaf nu, en zeker vanaf wanneer de planten in bloei staan, komt er wat meer werk aan te pas. Je kan de planten nu ook regelmatig begieten met een gieter. Let er wel op dat je niet te veel water ineens geeft.

Groeitips

Tril de planten eens per dag. Hiermee wordt bedoeld dat je – liefst in de namiddag – een paar keer tegen de stengel van de plant tikt. Dit om het stuifmeel van de meeldraden in de bloem tegen de stamper te laten komen. Dit is normaal het werk van insecten, maar wanneer je dit dagelijks doet ben je zeker dat alle bloemen worden bestoven.

Verwijder de okselscheuten die beginnen te verschijnen. Deze doen de plant namelijk aan kracht verliezen, waardoor de oogst minder wordt. Wanneer de tomaten rood kleuren mogen ze geoogst worden. Wanneer het kouder is kan dit in principe ook als ze nog wat groen zijn.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.