Zo maak je je woning lichter

Als je je woning te donker vindt, kan je hem proberen op te fleuren door meer licht te gebruiken. Hierbij gelden twee belangrijke regels:

donkere en matte oppervlakten absorberen licht
• lichte en glanzende oppervlakten reflecteren licht

Je woning lichter maken doe je dus door alle donkere onderdelen die nu aanwezig zijn, te vervangen door lichtere of glanzende stukken. Je donkere meubelen, tapijt of behangpapier absorberen het natuurlijke licht, terwijl de lichtere decoratiestukken dit natuurlijke licht bevorderen.

Als eerste stap overloop je eens bij jezelf welke decoratie in je huis donker en welke licht is. Neem als basis natuurlijk grijs, en vraag je af of bijvoorbeeld je vloer eerder naar de donkergrijze kant, of naar de lichtgrijze kant opweegt. Denk aan de volgende elementen waarbij je deze test kunt uitvoeren:

de muren: behangpapier, steen of hout
de vloer: tapijt, stenen of hout
je meubels
je gordijnen

Het natuurlijk licht binnen laten

Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Hier volgen enkele tips:

Spiegels reflecteren uiteraard veel licht. Je kan er eentje ophangen aan de muur, op een plek waar er veel licht binnenvalt. Als je tapijt te donker is, kan je overwegen om dit te laten vervangen door een lichter, of anders lichte tegels. Een licht tapijt of lichte tegels laten wel snel het vuil zien, maar ze verbergen het stof wel. Patronen met vlokken of grijze vlekken laten het vuil ook minder opvallen.

Wanneer je vindt dat je zetels te donker zijn, zou niets je moeten tegenhouden om ze te voorzien van een nieuwe overtrek. Dit kan je ook doen met stoelen en tafels.

Ook gordijnen laten minder licht binnen, dit kan reeds opgelost worden als je ze vervangt door lichtere. Ben je toch gehecht aan je eigen gordijnen, zorg dan dat ze goed zijn vastgebonden naast het raam. Op deze manier komt er toch nog zo veel mogelijk daglicht binnen.

Artificieel licht

Je woning lichter maken kan natuurlijk ook door lampen te plaatsen. Kleine spots geven veel meer licht, en ook meer gespreid licht, dan één grote lamp. Plaats bijvoorbeeld ook kleine lichtjes achter de planten of andere decoratiestukken, en laat ze naar boven schijnen. Op deze manier krijg je mooi en subtiel licht.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.