Hoe verzorg je je rozen in de winter?

Men denkt wel eens dat rozen tijdens de winter niet leven. Maar het tegendeel is waar. Er zijn misschien geen bloemen aanwezig, maar toch heeft de plant een verzorging nodig om de minimumtemperaturen te overleven. Je zou het kunnen bekijken als een winterslaap.

Tijdens een koude winter kan de grond bevriezen, waardoor de rozen zelfs kunnen sterven. Nochtans kan je door enkele trucjes toe te passen je rozen goed beschermen en ze met mooie geuren en kleuren in de lente zien bloeien.

Er zijn drie basisregels voor een gezonde winterslaap van de roos : veel water, een regelmatige snoeibeurt en een flinke laag compost.

Stap 1 : Water

Je moet je rozen veel water geven opdat ze de winter zullen overleven. Maar het tijdstip van deze waterbeurt is nogal ingewikkeld. De rozen hebben dit water nodig na de eerste minimumtemperaturen maar vóór de eigenlijke grond bevriest. Dus wanneer je de eerste keer opstaat en er ligt een laagje dauw in de tuin, dan moet je je rozen verzorgen. Geef ze dan een eenmalige waterbeurt.

Stap 2 : Snoeien

Tijdens de herfst en de winter is het best om zo snel mogelijke dode takken en bladeren weg te snijden. In deze bladeren kunnen vaak verschillende ziektes schuilen. Door ze zo snel mogelijk te snoeien, voorkom je dus dat de gezonde bladeren ook afsterven.

Stap 3 : Compost

Zelfs tijdens de winter hebben rozen erg veel voedsel nodig. Daarom is het een goed idee om naar het einde van de herfst toe een flinke laag compost aan te brengen aan de voet van de rozenplant. Een laag van circa 10 cm. brengt de nodige voedingsstoffen aan en zorgt bovendien ook voor een vochtige bodem.

Opletten!

Rozen zijn erg kwetsbaar voor luizen. Er bestaan verschillende chemische producten om deze insecten te doden. Nochtans kan je op een gemakkelijke en ecologische manier je rozen beschermen. Want vogels en oorwormen eten deze kleine beestjes. Door nestkastjes en voedertafels in de tuin te plaatsen, zullen er meer vogels aanwezig zijn om deze luizen te eten. Daarbij kan je platte stenen aan de voet van de plant leggen, zodat oorwormen er overdag onder kunnen schuilen en ’s nachts de insecten opeten.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.