Een mooie houten vloer in een handomdraai

Een houten vloer geeft je huis net dat tikkeltje meer. Het toont verzorgd, het voelt goed aan én het zorgt voor gezelligheid. Het is echter wel belangrijk om je geliefde houten vloer te onderhouden. Een afgeleefde vloer is dringend aan hernieuwing toe. Een tijdrovende bezigheid? Welnee, als je de volgende 10 stappen volgt, is het zo geklaard.

Stap 1: Maak de vloer schoon

De eerste stap is het schoonmaken van je vloer. Verwijder alle spijkers die je kan terugvinden en vervang verwrongen planken met nieuwe. Let er wel op dat je nieuwe planken dezelfde kleur en textuur hebben dan je oude. Voorzie je vloer vervolgens van een washoudend middel.

Stap 2: Schuur de vloer

Voor de tweede stap is het aangewezen een schuurmachine te huren die je voorziet van grof schuurpapier. Je begint best in een hoek van de kamer zodat je diagonaal te werk kan gaan. Houd je schuurmachine in een hoek van 45 graden om het beste resultaat – lees: de minste oneffenheden- te verkrijgen.

Stap 3: Vergeet de hoeken niet

Voor de hoeken laat je de schuurmachine even achterwege en maak je gebruik van een schraper en grof schuurpapier. Vervolgens neem je de schuurmachine er weer bij en beweeg je hem naar voor en naar achter en vervolgens van rechts naar links. Houd hem goed in je hand, want je zal het gevoel krijgen dat de schuurmachine ervandoor wilt gaan.

Stap 4: Vergeet de randen niet

Ook de randen vergen een speciale aanpak. Neem de schraper en een stuk grof schuurpapier in de hand en pak vervolgens al die plekjes aan die je met de schuurmachine alleen niet kan bereiken.

Stap 5: Verwijder het stof

Voor stap vijf haal je je bezem en je stofzuiger boven. Verwijder hiermee zoveel mogelijk stof en zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk stof tussen je vloer belandt. Daarom draag je best katoenen sokken wanneer je de vloer betreedt.

Stap 6: Vul kleine gaten op

Kleine gaten in je vloer kan je opvullen met een speciaal daarvoor voorzien product. Zorg er wel voor dat de kleur van het opvulsel aansluit bij de kleur van het hout van je vloer.

Stap 7: Weer schuren geblazen

Haal vervolgens je schuurmachine weer tevoorschijn want het is weer schuren geblazen. Neem nu echter geen grof schuurpapier meer, maar doe beroep op de mediumversie. Daarna doe je ook stap 3 en 4 over en sluit je af met stap 6.

Stap 8: Verwijder het stof

Het is vervolgens erg belangrijk om de hele kamer onder handen te nemen met je bezem, je stofzuiger én je stofdoek. Denk aan alle details; het plafond, de ramen, de radiator, … moeten allemaal zo stofvrij mogelijk gemaakt worden.

Stap 9: Breng een beschermende laag aan

Indien gewenst kan je ter bescherming je vloer inwrijven met een middel dat hier speciaal voor voorzien is. Zorg er wel voor dat het product geschikt is voor het type hout van je vloer. Vergeet niet de resten met een droge, propere doek te verwijderen. Laat het goedje vervolgens gedurende 24 uur inwerken.

Stap 10: Breng een laagje vernis aan

Tot slot rest je enkel nog een laagje vernis aan te brengen. Hiervoor kan je het best een borstel gebruiken. Omdat vernis traag droogt, is het belangrijk zeer voorzichtig te werk te gaan. Om oneffenheden te voorkomen, zorg je ervoor dat er geen stof of andere zaken in je vernis terecht kunnen komen.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.