Het plaatsen van lampen en licht

Veel mensen staan niet stil hoe belangrijk licht wel is. Mensen van 60 jaar hebben in vergelijking met jongeren van 16 jaar 10 keer meer licht nodig. Je klaagt over hoofdpijn en oogvermoeidheid. Hoeveel mensen van middelbare leeftijd lopen er overigens niet met een leesbril rond? Hou dus rekening met de lichtinval en de plaatsing van je lamp en je ogen zullen je dankbaar zijn!

Soorten licht

Als je een bepaalde zone wil verlichten om een taak naar behoren uit te voeren, richt je best je licht op die bepaalde zone, zodanig dat je voldoende licht hebt om de taak behoorlijk te vervullen zonder er pijnlijke ogen aan over te houden, zoals bijvoorbeeld bij het lezen. Zoek een fixeerpunt om je licht op te focussen, en zorg dat je naast je gewone verlichting nog wat extra licht hebt.

Als je hoofdpijn hebt door dit extra licht is je omgevingslicht waarschijnlijk te zacht en is het contrast tussen beide te groot. Ga dit tegen door het aantal Watt van je lamp van je omgevingslicht te verhogen, meer lampen te plaatsen of je werk te bedekken met een lichte kleurbedekking om het fixatielicht te reflecteren in plaats van te absorberen.

Hoogte van licht

Onderschat de juiste hoogte van licht niet. Het kan de vermoeidheid van je ogen tegengaan, je hoofdpijn stoppen en het risico op kleurenblindheid verminderen. De algemene regel luidt als volgt: de diameter van de lichtstraal die vanonder de lichtkap komt, moet zo’n 41 cm breed zijn om taken als lezen en schrijven te verrichten. Een bureaulamp zou een hoogte van 38 cm moeten hebben, geplaatst op het bureau zelf of op de muur.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.