Hoe krijg je meer licht in een ruimte?

Mensen zijn erg gevoelig voor licht, het is dan ook een vaakgehoorde klacht dat er niet genoeg lichtinval is in een woning. Vaak kan je niet zomaar een raam laten inbouwen dus hoe maak je een woning dan lichter? Deze tips kunnen je alvast op weg helpen:

Verf de woning in een lichte kleur: crèmekleurig, lichtgeel,… deze kleuren zullen ervoor zorgen dat je woning al een stuk lichter wordt. Ook is het zo dat een kamer in lichte kleuren ruimer lijkt. Wit is ook een kleur die veel licht aantrekt maar wordt door veel mensen als te steriel ervaren. Om het steriele te temperen, kan je bijvoorbeeld wat leuke kleuraccenten aanbrengen in je interieur zoals gekleurde kussens of kaarsen. Een streepje kleur op een witte muur breekt het steriele ook al gauw.

Hang wat spiegels op aan de muur: de spiegels weerkaatsen het licht en zorgen er zo dus voor dat je meer licht hebt in een kamer en dat de kamer ruimer lijkt. Een leuk idee is bijvoorbeeld een collage maken van allemaal spiegeltjes op de muur.

De verlichting zelf: als je een donkere woning hebt, is verlichten erg belangrijk. Investeer dan ook in mooie en goede lampen die lang meegaan. Denk aan het milieu (en je portemonnee) en kies voor spaarlampen, die gaan veel langer mee dan een gewone lamp en verbruiken minder energie. Dat kan vooral van pas komen als je veel verlichting nodig hebt. Tegenwoordig heb je ook erg veel keuze qua spaarlampen en hoeven ze zelfs qua design niet meer onder te doen aan de normale gloeilamp.

Zet de verlichting op strategische plaatsen neer: je kan verlichting ook gebruiken om bijvoorbeeld een gezellig hoekje te creëren in een kamer als je zacht licht gebruikt. Of wat dacht je ervan om een pronkstuk te accentueren met een spotje erboven?

Nog een tip: gebruik stoffen in je interieur die ook licht weerkaatsen zoals organza, of stoffen met een beetje glitter erin. Of schilder bijvoorbeeld een (deel van de) muur met een metallickleurige verf: zo krijg je een beetje een spiegeleffect in je woning.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.