Tien tips om buitentegels te plaatsen

Wanneer je in je tuin een terras met tegels wil aanleggen, stel je je vast en zeker de volgende vragen. Wil je porseleintegels leggen of gewone klinkers? Welke kleur wil je? In welke vorm wil je de tegels leggen? Aan welke weersomstandigheden wordt de tegel blootgesteld? Eens je deze vragen beantwoord hebt, kan je met de volgende stappen je ideale terras aanleggen.

1. Maak cement voor de onderlaag klaar volgens de handleiding die erbij geleverd wordt.

2. Zorg ervoor dat de tegels dicht genoeg bij jou liggen zodat je in één ruk kan doorwerken.

3. Als je cement op de grond verspreidt, gebruik dan je troffel om dit recht en gelijkmatig te verdelen. Daarna maak je met de zijkant van de troffel groeven in de cement. Zorg ervoor dat alle groeven in dezelfde richting liggen.

4. Schuif de tegels zachtjes op de cement. Gebruik plastieken verbindingsstukjes om een kleine ruimte te houden tussen de tegels. Hierdoor krijg je exact dezelfde afstand tussen de tegels.

5. Werk meter per meter als je de cement op de grond schept. Als je een te groot oppervlak met cement bestrijkt, bestaat de kans dat deze al uitgedroogd is als jij je tegels komt leggen. Uiteraard plakken je tegels dan niet meer vast aan de grond.

6. Indien je een tegel moet bijslijpen, teken je dit goed op de tegel zodat het heel duidelijk is welk gedeelte weg moet. Zorg ook dat je zaag nat is, zo beperk je het stof tot het minimum.

7. In hoeken moet je soms de tegel schuin afsnijden omdat je bestaande muren soms niet 100% recht zijn.

8. Wissel voldoende af wanneer je tegels van verschillende kleur en grootte door elkaar legt. Patronen of figuren in je tegels kan je best niet onbewust creëren. Vraag gerust hulp van buitenaf indien je twijfelt in verband met de afwisseling van de tegels.

9. Laat trappen en verhogingen goed opvallen in je tegels. Indien je dit niet doet, kan het zijn dat de mensen het niet zien en hierdoor zich bezeren. Gebruik dus liefst één grote steen als opstap. Deze zal zeker opvallen tussen je tegels.

10. Laat de tegels minstens één dag rusten vooraleer je ze gebruikt en je de plastieken verbindingsstukjes eruit haalt.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.