Waar je op moet letten als je een wand betegelt

Als je aan het bouwen of verbouwen bent, zijn er waarschijnlijk veel meer dingen die je zelf net zo goed kunt doen als een professional. Natuurlijk heb je dan wel de juiste instructies en het juiste gereedschap nodig.  Heb je er bijvoorbeeld al eens aan gedacht zelf je tegels te plaatsen in je badkamer, je keuken of een andere ruimte?

Plan de lay-out van het betegelde oppervlak op voorhand. als je dat niet doet, bestel je misschien wel te veel tegels. En te veel geld uitgeven, dat wil je natuurlijk niet. Bepaal op voorhand ook welk patroon je in je tegelvloer wilt brengen.

Zorg ervoor dat ondergrond vlak, zuiver en droog is. Een onvoorbereid oppervlak leidt tot scheuren en losse tegels. De tegels zouden proper moeten zijn. Gebruik je oude tegels van een andere vloer, verwijder dan alle restjes van lijm of cement.  De basis van je tegels zou idealiter moeten bestaan uit cement.

Gebruik het juiste fixatiemiddel. Je denkt misschien dat alle producten hetzelfde zijn en voor alle tegels zullen werken, maar niets is minder waar. Kies een fixatiemiddel dat past bij de ruimte die je wilt betegelen. Zo  zul je in keukens en badkamers waarschijnlijk waterbestendige lijm willen gebruiken. Als je niet het juiste product gebruikt, zullen de tegels loskomen of uitvallen en water doorlaten.

Stop regelmatig even om je werk te inspecteren. Eens de tegellijm gedroogd is, is het moeilijk foutjes terug recht te zetten. Je kunt dit voorkomen door om de 10 à 15 minuten een  stap terug te zetten en te controleren of alles op zijn plaats zit en eruit ziet zoals jij het wilt.

Gebruik de juiste grout. Grout is een mengsel van cement, water en toeslagmateriaal (zand, grind, enz.). Het is belangrijk dat je de grout kiest in functie van de ruimte waarin je werkt.

Ruim alles op. Je tegelwerk zal er slordig en onprofessioneel uitzien als je niet genoeg opruimt. Schrap al het overbodige voegsel van de tegels af, maak dan schoon en poets de tegel  met een spons om alle restjes ervan af te krijgen.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.