De voor- en nadelen van dakvensters

Twijfel je nog om dakvensters te plaatsen? Naast voordelen zoals meer licht en warmte, moeten dakvensters ook afrekenen met enkele nadelen, waaronder een verlies aan warmte. Hieronder geven we je wat meer informatie en een overzicht van de pro’s en contra’s van dakvensters.

Voordelen

Wist je dat een dakvenster meer licht binnenlaat dan een even groot venster dat in de muur geplaatst is? Als een kamer dus veel licht nodig heeft, is een dakvenster een goede oplossing. Het zal je energierekening naar beneden halen want je hebt minder nood aan bijkomstig licht. Verder kan zo’n dakvenster de kamer sneller verwarmen, wat ook weer positief is voor de kosten van de verwarming. Misschien nog een klein pluspunt: planten die zo het zonnelicht kunnen opvangen, groeien beter, houden de kamer vochtig en halen de koolstoffen uit de lucht.

Nadelen

Je spaart misschien wel een beetje uit, maar aan de andere kant kun je ook veel verliezen. Er gaat in de winter namelijk ook veel warmte verloren langs de ramen, ook al gebruik je dubbel glas. In de zomer kan zo’n dakvenster ervoor zorgen dat het extreem heet wordt in een kamer. Je kunt dan wel eventueel werken met rolluiken of blinden om de hitte binnenshuis te beperken.

Soorten dakvensters

Er bestaat een verschil tussen een tuimelvenster dat je kunt openen en een vast dakvenster dat normaal niet geopend kan worden. Een tuimelvenster is er een dat je volledig kunt openen om de warmte te controleren of om de kamer te verluchten. Tuimelvensters zijn iets duurder in prijs dan de vaste vensters, maar ze zijn vaak handiger omdat je de ruimte even kunt ventileren.

Vaste vensters dienen niet om opengezet te worden, maar kun je toch vaak op een kiertje zetten. Verder heb je de keuze uit glazen of plastieken ramen. Over het algemeen worden plastieken vensters afgeraden omdat die minder lang zouden meegaan, sneller kunnen breken en minder natuurvriendelijk zijn. Glazen vensters daarentegen worden aangeraden omdat ze meer mogelijkheden hebben. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ramen waarin een dun laagje ingebouwd is dat de zonnestralen en dus ook de hitte beperkt (low emissivity-coating).

Plaatsen

Wanneer je dakvensters plaatst, dien je ook op de windrichting te letten. Zuidelijk gerichte ramen zullen het huis opwarmen terwijl dakvensters in het noorden het huis koeler kunnen houden. Verwacht ook niet te veel van zulke dakvensters. Je zult misschien wel wat kunnen besparen, maar je zult evenwel het raam soms moeten openen, de blinden sluiten en de ventilator inschakelen om het zo warm of koud naar je zin te maken.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.