Pas de verlichting in je slaapkamer aan

Wist je dat je de slaapkamer een nieuwe look kunt geven door gewoon het licht aan te passen? Geef geen geld uit aan een nieuw kleurtje of aan dure meubelen. Simpelweg: andere lampen installeren. Lees verder en ontdek hoe het werkt.

Lichtjes langs het bed

Je slaapkamer moet gezelligheid uitstralen, maar mag ook niet te donker zijn. Kleine lampen langs het bed kunnen de kamer net voldoende verlichten zodat je nog kunt lezen in bed. Ideaal is een dimmer waarmee je het licht vermindert om een intiemere sfeer te creëren. Verder kunnen een openhaard of kaarsen gezelligheid toevoegen zonder de kamer te sterk te verlichten.

Als je een soort van warme gloed wilt creëren in de kamer, kun je opteren voor lampen langs het hoofdeinde van het bed. Die lichtjes richt je dan zo dat ze naar een donkere hoek tegen het plafond schijnen. Aan het voeteneinde kun je eventueel nog een lamp laten installeren die voor extra licht zorgt maar die je ook apart kunt aanschakelen.

Rest van de kamer

Het bed alleen belichten is uiteraard niet voldoende. Zet fraaie schilderijen en mooie decoratiestukken in de verf door ze met de juiste lampen te belichten. Je kunt eveneens werken met schaduweffecten om de aandacht te trekken. Waar je schaduw dan weer best kunt vermijden is aan de dressingtafel. Hier is het van belang dat er aan weerszijden van de spiegel en erboven lichten bevestigd worden om niet flatterende schaduwen te voorkomen.

Het soort licht

Werklampen
Als je wilt schrijven, lezen of breien, heb je specifiek licht nodig om vermoeide ogen te vermijden. Hiervoor kies je best een lamp die haar licht focust op een bepaald punt. Wanneer je dan nog steeds last hebt van hoofdpijn of vermoeide ogen, dien je een lamp met meer watt te gebruiken. Elders in de kamer een klein lichtje aansteken kan ook helpen.

Accenten leggen
Wil je niet de hele kamer verlichten maar de aandacht vestigen op een mooi bloemstuk of een unieke vaas? Kies dan voor spotjes of staande lampen die je kunt richten op zo’n specifiek voorwerp. Ze zetten de rest rondom in een schaduw waardoor de aandacht onverdeeld naar de bloemen of de vaas zal gaan.

Romantisch licht
Uiteraard geven felle lampen geen romantische sfeer weer. Langzaam bewegende of flikkerende lichten daarentegen wel. Hierbij denken we aan kaarsjes, een haardvuur of een lavalamp. Neem wel altijd voorzorgsmaatregelen als je met kaarsen werkt (geen ontvlambare stoffen in de buurt).

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.