Waterplanten: de juiste pot en grond kiezen

Wie zich wil verdiepen in de wereld van waterplanten kan best niet zomaar de eerste beste meststoffen of potten kiezen. Er is een groot verschil tussen de verschillende soorten en opties, met elk zijn voor-en nadelen. De beste manier om jezelf voor te bereiden is dus goed te weten wat de onderlinge verschillen zijn.

Potten

Potten met gaten voor drainage: Dit zijn de standaardpotten die je terugvindt in elke huis en tuinwinkel. Ze zijn goed geschikt voor gewone planten, maar voor waterplanten zijn ze minder geschikt. Gewone planten hebben de gaten in deze potten nodig om het water op te nemen in de potgrond, maar bij waterplanten gaat dat er anders aan toe. De potgrond gaat zich dan door de gaten verspreiden in je vijver en zo wordt het water vuil. Door de ontsnapte potgrond is er kans op de groei van algen.  Ze zijn dan wel goedkoop, maar niet geschikt voor waterplanten.

Manden: Deze hebben dezelfde nadelen als potten met gaten. Aangezien de manden geweven zijn, kan de potgrond zich makkelijk verspreiden in je vijver. Het voordeel aan manden is wel dat je plant in direct contact staat met het water en zo makkelijk voedingsstoffen kan opnemen, maar over het algemeen is deze methode afgeraden.

Potten zonder gaten: Dit is alvast een goede keuze voor waterplanten. Deze potten zijn gewoonlijk van plastiek en zijn speciaal ontworpen voor waterplanten. De potgrond blijft goed op zijn plaats vanwege het gesloten karakter van deze potten. Ze zijn ideaal voor waterplanten, maar het is wel van cruciaal belang dat het waterniveau niet onder de top van de pot gaat.

Potten uit stof: Dit is een tweede aanrader voor zij die waterplanten willen. Ze nemen de beste karaktereigenschappen van manden en potten met gaten, maar nemen de negatieve kantjes weg. Omdat de potten geweven zijn uit stof blijft de potgrond goed op zijn plaats, zonder dat ze gaat ontsnappen. Deze potten zijn ook heel flexibel zodat ze makkelijk overal geplaatst kunnen worden.

Potgrond

Klei: Dit is één van de betere keuzes voor waterplanten. Klei houdt je planten goed op zijn plaats en absorbeert de voedingstoffen uit het water. Enige nadeel is dat als de potgrond teveel klei bevat, er kans bestaat dat de wortels niet gaan groeien. Klei kan je makkelijk opgraven uit je tuin of kopen in de speciaalzaak.

Zand: Zand kan kleine plantjes op zijn plaats houden, maar grotere worden al moeilijk. Ze absorberen niet zo goed voedingstoffen als klei.

Grint: Grint kan gebruikt worden voor kleine plantjes, maar houdt voedingstoffen niet goed bij.

Verpakte waterpotgrond: Waterpotgrond bestaat uit kleine deeltjes klei en is dus ideaal voor waterplanten. Het houdt voedingstoffen goed bij en ankert je planten goed op zijn plaats.

Gewone potgrond: Dit is af te raden voor waterplanten. Gewone potgrond bevat teveel organische stoffen en is te licht.

Vezels: Vezels zoals steenwol of kokosnootvezel kunnen gebruikt worden voor waterplanten, maar ze houden voedingstoffen niet goed bij en kunnen alleen gebruikt worden voor kleine plantjes.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.