Zaden verzamelen uit eigen tuin

Vroeger was het verzamelen en ruilen van zaden één van de favoriete bezigheden van elke tuinier. Door de lage prijzen en het grote aanbod van zaden in tuinwinkels, is de populariteit van deze hobby er de laatste jaren echter sterk op achteruit gegaan. Dit is een spijtige zaak, want zaden uit eigen tuin zijn niet alleen gratis, maar vaak ook van betere kwaliteit. Wil je graag een poging wagen? Dan komen de volgende tips je zeker goed van pas…

Zaden opvangen

Zaden verzamelen kan praktisch het hele jaar door. Alles hangt natuurlijk af van de bloeiperiode van de plant. Wanneer de zaaddozen bruin beginnen te kleuren, is het tijd om te kijken of ze rijp zijn. De manier waarop je dit kan zien hangt af van plant tot plant. Bijvoorbeeld:

Bij de papaver zijn de zaden rijp als je ze kan horen rammelen.
Bij de klokjesbloem (of Campanula) en de kaardebol (of Dipsacus) vallen de zaden op de grond als je de plant aanraakt.
Bij de geranium springen de zaaddozen zodanig open dat de zaden in alle richtingen worden weggeschoten. Je kan in dit geval een netje rond de plant hangen om ze op te vangen of de zaaddozen afknippen vóór de zaden er uit springen en ze in een afgedekte doos stoppen. Als je vaak genoeg naar de plant gaat kijken, kan je de weggesprongen zaden ook gewoon van de grond rapen.
Bij de Anthyllis, de drakenkop (Dracocephalum) en klaver (Trifolium), moeten de zaaddozen losgepeuterd worden en moeten de zaden één voor één voorzichtig uit de ‘zaadzakjes’ geknepen worden.
Bij soorten als havikskruid (Hieracium), of de Haplopappus, zijn de zaden kleine pluisjes (zoals bij een paardenbloem). Deze moeten natuurlijk worden opgevangen vóór de wind ze meevoert.
Bij de zijdeplant (of Asclepias) zitten de zaden in peulen.
….

Zaden bewaren

Doe de zaden per soort in gelabelde doosjes en laat ze minstens twee weken staan in een droge, warme kamer om  te drogen. Daarna mag je ze ook opbergen in dichtgevouwen enveloppen of in plastic zakjes (prik hier wel een luchtgaatje in, om het schimmelen tegen te gaan).

Zaden ruilen

Heb je de smaak te pakken en wil je je zaden graag ruilen met anderen? Dan vind je hier alvast enkele interessante links. Zoek dan eens rond op het internet of sluit je aan bij een tuiniersorganisatie.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.