10 oorzaken voor stress bij vissen

Het mag dan een gekke gedachte zijn, maar niet alleen wij leven in een stressvolle omgeving. Ook vissen zijn gevoelig voor veranderingen in hun omgeving en een gestresseerde vis heeft een verhoogde kans op sterven. Wanneer vissen gestresseerd zijn, verlaagt hun immuunsysteem en worden ze aangevallen door allerlei bacteriën en parasieten. Dit is de top 10 van redenen waarom vissen sterven aan te veel stress.

1. Plotse veranderingen in pH-waarde. De pH-waarde in je vijver schommelt altijd, maar de kunst bestaat eruit deze wat te normaliseren. Te grote schommelingen zorgt voor een stressvolle omgeving voor je vissen. Je kan de bufferwaarde (KH) in het oog houden om je pH te stabiliseren.

2. Plotse veranderingen in temperatuur: Koi en goudvissen zijn koudbloedige dieren en kunnen dus veel temperaturen aan, maar plotse veranderingen kunnen stress veroorzaken. Kleine vijvers zijn het meest gevoelig voor temperatuurschommelingen. Een goede overdekking is dan aan te raden.

3. Onzekerheid: Vissen kunnen zich onzeker voelen in hun omgeving, zeker als het water een hoge transparantiegraad heeft en er roofvogels in de omgeving zijn. Indien je vissen al eens een confrontatie hebben gehad met een roofvogel bestaat er meer kans op stress. Zorg dan voor meer beschutting of een verstopplaats onder water.

4. Slecht dieet: Vissen hebben een gebalanceerd dieet nodig. Dit is niet zo ingewikkeld als het klinkt. Als je je vissen op tijd voedt, rekening houdend met de porties, dan kan er weinig mislopen. Er is een kwaliteitsverschil tussen de verschillende soorten vissenvoeding, maar deze is niet dramatisch.

5. Zuiverheid van het water: Elke vijver bevat in principe ammoniak, nitrieten en nitraten, maar het is belangrijk deze gehaltes zo laag mogelijk te houden. Een goed filtersysteem is dus de oplossing. Het water verversen kan ook helpen.

6. Toxische stoffen: In ons kraantjeswater zit chloor. Dit kan zorgen voor stress of zelfs de directe dood van je vissen. Zorg dus voor een goed filtersysteem en pas ook op voor pesticiden en meststoffen die in je vijver kunnen waaien door de wind.

7. Onvoldoende zuurstof: Vissen hebben onopgelost zuurstof nodig. Een kleinere hoeveelheid zuurstof kan het gevolg zijn aan teveel vissen, algen of onvoldoende luchttoevoer.

8. Overbevolking: Te veel is nooit goed. Het is beter een kleinere hoeveelheid vissen genoeg bewegingsvrijheid te geven. Dit zorgt ook voor een betere zuurstofhoeveelheid en houdt het nitrogeengehalte laag.

9. Fysische stress: Fysische stress kan het gevolg zijn van een wonde. Deze kunnen voortgekomen zijn van een roofdier of een scherpe rots in de vijver. Onnodig vissen vangen kan ook zorgen voor fysische stress.

10. Infectie: Vissen kunnen geïnfecteerd geraken door een soort pathogeen. Die vissen gaan op hun beurt dan weer stress ontwikkelen wat de immuniteit schaadt. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel met fatale gevolgen.

Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.