Succesvol vissen verzorgen

Wanneer je een vijver aanlegt is het meer dan logisch dat je er vissen in wil. Vissen zijn niet alleen leuke dieren, maar maken ook integraal deel uit van het ecosysteem van je vijver. Je moet wel rekening houden met de grootte van de vijver, de voeding van de vissen en de kwaliteit van het water. Een aangelegde vijver is geen natuurlijke omgeving, het is dus jouw verantwoordelijkheid.

Hoeveel vissen mag ik hebben

Te veel vissen kunnen schadelijk zijn voor het ecosysteem in je vijver. Ze zorgen niet alleen voor een toename in ammoniak en nitrieten, maar ook voor een slechte zuurstoftoevoer. De hoeveelheid vis hangt voornamelijk af van je filtersysteem. Als je een slecht filtersysteem hebt dan ga je niet veel vissen kunnen houden in je vijver. Een grote filter zorgt dan weer dat je wat extra visjes kan houden. In principe kan je voor elke vierkante meter een goudvis voorzien. Voor een koi moet je toch zeker 2 vierkante meter rekenen.

Goede voeding

Er zijn twee dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je je vissen voedt. Het moet de juiste hoeveelheid en het juiste soort voedsel zijn. Of je je vissen 3 maal per dag eten geeft, of 3 maal per week, dat maakt niet veel uit, zolang ze alles eten binnen 5 minuten. Visvoeding wordt snel slecht in het water en moet dus snel opgegeten worden. Het is makkelijk zelf in te schatten. Als je ze een handjevol eten geeft en als er na 5 minuten overschiet, dan kan je de volgende keer wat minder geven.

Welke voeding je moet geven hangt van de temperatuur van je vijver af. Op warmere dagen (15 tot 30°) gaat het metabolisme van de vissen sneller werken, dus kan je ze 2 tot 4 keer per dag voeden. Dan moet je ze voeding geven met veel proteïne zoals zomervoeding. Als het warmer wordt dan 30° moet je stoppen met voeden. Wanneer de temperatuur daalt (10 tot 15°) dan moet je ze maar 1 tot 2 keer per dag voeden met lage proteïnevoeding zoals herfstvoeding. Als het lager dan 10° wordt moet je stoppen met voeden. Op warme dagen kunnen je vissen soms naar het oppervlak komen en bedelen om eten. Weersta de verleiding.

Kwaliteit van het water

De kwaliteit van het water is heel belangrijk voor de gezondheid van je vissen. Slechte omstandigheden kunnen leiden tot stress en zelfs fataal aflopen. Wees zeker op je hoede voor pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen die je in je tuin gebruikt. Deze mogen niet in contact komen met je vijver.

Een pH-waarde van 6.6 tot 8.4 is veilig, eentje van 7 tot 7.8 is ideaal. De pH-waarde moet met mate aangepast worden, want een plotse verandering kan schadelijk zijn voor je vissen. Ammoniak zou nul moeten zijn in je vijver en moet dus onmiddellijk behandeld worden.

Een hoog nitrietgehalte betekent dat je ofwel te veel vissen, ofwel een filterprobleem hebt. Als je een nieuwe vijver hebt kan dit liggen aan het feit dat je filter nog niet een volledige cyclus aankan en moet je het water verversen. Dit kan een drietal weken duren.

Je kan het water van je vijver best 1 maal per week testen. Je kan dit best op hetzelfde tijdstip van de dag doen aangezien pH-waarden kunnen variëren doorheen de dag.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.