Geen vijver, maar wel een waterval of fontein

Wil je graag een waterval of fontein in je tuin, maar vind je een open vijver te gevaarlijk voor je kinderen? Indien je het zonder planten en vissen kunt stellen, is dat perfect mogelijk. Wat je dan krijgt, is een oppervlak met kiezelstenen waar een waterval of fontein in verdwijnt. De pomp en het water bevinden zich onder de stenen, zodat alle mogelijke gevaren van open water meteen van de baan zijn.

Het reservoir

Het systeem is vrij eenvoudig. Eerst graaf je een gat in de grond of bouw je een houten of gemetselde constructie die als reservoir kan dienen. Dit reservoir hoeft niet diep te zijn; de enige vereiste is dat de pomp onder waterniveau blijft wanneer het systeem in werking treedt. Daarbij moet je ook rekening houden met daling van het waterniveau door verdamping. Een reservoir voor een waterval is doorgaans groter dan dat voor een fontein, aangezien een watervalsysteem meer water verbruikt en het water sneller verdampt.

De bodembekleding en de pomp

Het reservoir bekleed je net als een gewone vijver met een onderlegger en rubberen vijverbekleding. In tegenstelling tot een vijver kan je dit reservoir niet gewoon vullen met stenen. Voor de pomp heb je een lege plek nodig, waar je makkelijk toegang toe hebt voor de bediening en het onderhoud.

Een mogelijke optie is een plastic rooster voor zwaar gebruik dat het gewicht van een laag keien kan dragen plus dat van een persoon die over de keien loopt. Gebruik betonblokken (of een dubbele laag bakstenen voor kleine installaties) om het rooster te ondersteunen. In het rooster moet je een opening snijden die groot genoeg is om de pomp er probleemloos in te plaatsen en uit te halen. Bovenop het rooster plaats je een fijnmazige plastic gevlochten mat, zodat er geen kleine steentjes door het rooster kunnen vallen.

De waterbron

Voor de waterbron heb je bij een dergelijke constructie verschillende opties. Je kan een rivierbron plaatsen, een decoratieve koperen waterspuwer of een paar kranen. Ook populair zijn keramische vazen, die lichtjes gekanteld staan en met water gevuld worden tot ze overlopen in de onzichtbare vijver.

Kiezels en stenen

De pomp en leiding plaats je pas wanneer het reservoir en het rooster afgewerkt zijn. Nadat je alles geïnstalleerd hebt, kan je het reservoir bedekken met kiezels of keien. Je kan de stenen niet enkel op, maar ook naast het reservoir leggen, zodat het geheel groter lijkt en zodat je zelf de vorm kan bepalen.

Een watervalbak

Een andere manier om een reservoir te bouwen is het gebruiken van een watervalbak. Een watervalbak is een sterke plastic bak met fijnmazige openingen waardoor het water vrij naar binnen kan stromen terwijl stenen tegengehouden worden. Zo’n watervalbak is voorzien van een veilig deksel dat makkelijk toegang biedt tot de pomp.

Deze optie is vooral geschikt voor installaties die grotere watervolumes gebruiken. Nadat je het reservoir afgewerkt hebt met rubberen bekleding en de pomp geïnstalleerd hebt, kan je het reservoir vullen met stenen, bij voorkeur onregelmatige stenen ter grootte van sinaasappelen. Voor de bovenste laag kan je kleinere, elegantere stenen gebruiken. Gebruik echter geen kleine kiezelsteentjes, want die belemmeren een vrije waterstroom naar de pomp.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.