Waarom je moet overschakelen naar ledverlichting

Wie nog niet is overgeschakeld naar ledverlichting, loopt heel wat mis. Die kleine krachtpatsers brengen immers heel wat voordelen met zich mee. Wie die troeven niet kent of nog niet overtuigd is van de kracht van ledlampen, kan hier ontdekken waarom je beter vroeger dan later kiest voor leds.

Energiebesparend

De beste reden en tegelijk de meest relevante. Nu de energiekosten de spuigaten uitlopen, kunnen alle kleine beetjes helpen. De besparing die gepaard gaat met het omschakelen naar ledlampen is niet min. Gemiddeld ligt je energieverbruik liefst vijftig procent lager. Dat heeft uiteraard een weerspiegeling op je energiefactuur.

Vooral halogeen- en gloeilampen slorpen aanmerkelijk meer energie, maar ook spaarlampen zijn niet zo spaarzaam als de naam doet vermoeden. Spaarlampen worden namelijk heet en verspillen zo onnodig energie door warmteafgifte. Ze hebben daarbovenop een korte levensduur van zo’n zes jaar en zijn dus niet zo duurzaam. Milieuvriendelijk zijn ze ook niet, want er komen giftige stoffen vrij wanneer ze breken.

Recyclebaar

Omdat een ledlamp geen kwik of andere giftige stoffen bevat, kan driekwart van de lamp gerecycled worden en zo een nieuw leven krijgen. In halogeen-, gloei- en spaarlampen zit kwik, wat ze Klein Gevaarlijk Afval maakt. Je mag ze dus niet zomaar in de glascontainer dumpen. Led-, tl- en spaarlampen kunnen via Recupel verwerkt en dus gerecycleerd worden. Gooi oude lampen nooit in de glasbak en stop ze niet in de vuilniszak, maar breng ze naar het containerpark.

Terugverdientijd

Een ledlamp is duurder in aankoop, maar het is een goede investering. Vooral op lange termijn merk je een verschil. Zo bespaar je rechtstreeks op energiekosten, maar omdat een ledlamp een gemiddelde levensduur van 25 jaar heeft, hoef je ze dus zelden te vervangen. Halogeenlampen daarentegen moeten elke twee jaar vervangen worden.

Gebruiksmogelijkheden

Ledverlichting wordt al op talrijke manieren ingezet, maar nog steeds worden nieuwe gebruiksmanieren ontdekt. Zo kan je ledlampen kopen die er net zo uitzien als tl-lampen, maar veel gerichter schijnen. Zo is er geen licht- of energieverspilling. Ledlampen blijven bovendien hun hele leven lang dezelfde intensiteit behouden.

En ook nog dit…

 • Ledlampen geven geen hitte af, dus ze warmen de ruimte niet mee op.
 • Ze zijn verkrijgbaar in alle stijlen, vormen en lichtkleuren.
 • Ledlampen flikkeren niet.
 • Overschakelen naar ledlampen betekent minder chemisch afval en minder CO2-uitstoot.
 • Zijn er ook nadelen aan ledlampen?

  Ook een ledlamp warmt op. Ze geeft geen hitte af, doordat ze slechts heel traag opwarmt. Maar het is daarbij wel belangrijk dat de lamp de warmte goed kan afvoeren. Een kwalitatieve ledlamp beschikt over koeling. Een lamp van ondermaatse kwaliteit of een verkeerd aangesloten lamp is gevoeliger voor oververhitting.

  Overschakelen naar ledverlichting heeft dus talloze voordelen. Besparen op energiekosten, de aarde een handje helpen en nog zelden een lamp moeten vervangen? Daar tekenen we voor.

  Tags No Tags
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.