Alles wat je moet weten over rolgordijnen

Raamdecoratie is er niet alleen om je woning te verduisteren of voor privacy, het is ook een belangrijk onderdeel van je interieur. Maar welk type gordijn is het nu beste? Wij zijn fan van rolgordijnen, omdat ze zowel praktisch als stijlvol zijn. Wil je zelf een rolgordijn kopen? We maken je alvast wegwijs in het enorme aanbod van rolgordijnen.

Wat is een rolgordijn?

Het woord zegt het zelf: het is een gordijn dat op- en afrolt langs je raam. Het doek zit rond een buis die bovenaan het raam wordt geplaatst. Het doek rolt met behulp van een ketting, koord, handgreep of afstandsbediening naar boven en beneden.

Welke types zijn er?

Net zoals er heel wat soorten gordijnen en raamdecoratie zijn, zijn er onder rolgordijnen ook veel soorten. Naast de verschillen in stof (lichtdoorlatend, transparant, verduisterend) zijn er ook rolgordijnen voor allerlei ramen, zoals voor een dakraam, kantelraam of ramen in een vochtige ruimte. Ten slotte zijn er ook duo-rolgordijnen, die uit twee lagen stof bestaan en apart kunnen bewegen. Zo heb je meer controle over privacy en verduistering.

Hoe kun je rolgordijn bedienen?

Standaard worden rolgordijnen bediend met een kralenketting, eventueel met zijgeleiding. Er zijn ook elektrische rolgordijnen met afstandsbediening en zelfs smart-rolgordijnen die via een app en spraakbediening met een smart-homesysteem kunnen bediend worden.

Wat zijn de voordelen?

  • Makkelijk te installeren
  • Passen in elk interieur
  • Zeer breed assortiment
  • Geschikt voor elke ruimte
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Van lichtdoorlatend tot verduisterend
  • Lange levensduur

Zijn er nadelen aan rolgordijnen?

Rolgordijnen zijn eerder minimalistisch. Hou je van opvallende elementen in je woning, dan kan je eventueel combineren met overgordijnen.

Hoe kies je uit het grote aanbod?

Het belangrijkste is om te kijken naar de functie van de ruimte. In een slaapkamer zal verduistering nodig zijn, terwijl je in de woonkamer misschien vooral privacy belangrijk vindt. In een badkamer is het een must om voor een vochtbestendig rolgordijn te kiezen, om schimmelvorming te voorkomen.

Ook de bediening moet je overwegen. Bij een dakraam kan je gaan voor een elektrisch rolgordijn dat handig met afstandsbediening opent en sluit. Worden de rolgordijnen dagelijks meerdere keren bediend, bijvoorbeeld in de kinderkamer? Ook dan kan elektrische of smart-bediening interessant zijn.

Hoe moet je rolgordijnen schoonmaken?

De meeste rolgordijnen beschikken over een coating die beschermt tegen stof. Toch is het een goed idee om met het borstelopzetstuk je rolgordijnen af en toe te stofzuigen om de levensduur te verlengen. Vlekken kan je het best zo snel mogelijk verwijderen door met een licht vochtige microvezeldoek zacht te deppen. Gebruik geen schoonmaakmiddel. Laat het gordijn nog even drogen voor je het oprolt.

Rolgordijnen zijn praktisch, mooi en zijn er voor ieder budget. Als je op zoek bent naar geschikte raamdecoratie, zijn rolgordijnen alvast het bekijken waard!

Tags No Tags
Andere interessante artikels: Waarom je moet overschakelen naar ledverlichting
Waar moet je op letten bij het kopen van kunstgras?