Hoeveel zal je nieuwe huis kosten?

Je wilt een nieuw huis bouwen, maar kan je het je wel veroorloven? Weten hoeveel je droomhuis zou kosten, kan je helpen je huis aan te passen om je budget beter tegemoet te komen.

Neem contact op met lokale bouwers

Plan een ontmoeting met bouwers die een huis bouwen dat qua grootte, kwaliteit en kenmerken ongeveer hetzelfde is als jouw toekomstige huis. Zij zullen je kunnen vertellen op hoeveel je ongeveer mag rekenen. Maar het is belangrijk dat je weet wat er inbegrepen is in die prijs. Als je ernaar vraagt, zullen sommige bouwers je met plezier een lijst bezorgen van de materialen die ze zullen gebruiken.

Kijk naar de kostprijs per vierkante meter

Als richtlijn om te bepalen wat een huis uiteindelijk gaat kosten, wordt vaak de prijs per vierkante meter als vertrekbasis genomen. 900 euro per vierkante meter is een aanvaardbaar gemiddelde. Vraag het eens aan mensen die net een huis gebouwd hebben, dat lijkt op dat van jou, maar verzeker je er wel van dat zij evenveel meetellen in de kostprijs als jou.

Ga ervan uit dat bepaalde details meer gaan kosten

De duurste kamers in een huis zijn de badkamer en de keuken. Het aantal ramen en de grootte en kwaliteit van de ramen kunnen bijvoorbeeld ook de kostprijs beïnvloeden.

De kostprijs per vierkante meter is vaak hoger voor een klein huis dan voor een groter huis. Als je een groter huis bouwt, kan je de kost van de duurste zaken (zoals de keuken) spreiden over meerdere vierkante meters. Vaak kost het ook minder om een huis van twee verdiepingen te bouwen dan een van een verdieping met dezelfde oppervlakte. De leidingen en het ventilatiesysteem zijn compacter in een huis van twee verdiepingen.

Vorm van het huis

Huizen met een rechthoek- of kubusvorm kosten minder om te bouwen. Hoe meer hoeken en ronde vormen aan je huis, hoe meer werk en hoe meer materialen je nodig hebt.

Klaarmaken van de bouwplaats

Een bouwplaats klaarmaken voor de bouw van je nieuwe woonst kan een grotere invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van je huis dan je denkt.  Op een vlakke bouwgrond bouwen zal altijd meer kosten. Als je tonnen vuil moet laten weghalen, veel sorteerwerk moet doen, bomen moet omhakken en  grote stenen vernietigen, kunnen de voorbereidingen van je bouwgrond erg veel kosten.

Voorbereidingen van de bouwplaats

De uiteindelijke prijs van een huis is altijd meer dan de originele biedprijs. Die oplopende kosten zijn het gevolg van veranderingen en onvoorziene problemen. Hoe meer je plant, hoe groter de kans dat de uiteindelijke kostprijs van je huis dichtbij de vooraf geplande prijs ligt.

Inflatie

Als je de kostprijs van je droomhuis probeert te ramen, houd dan ook rekening met de inflatie. Als je met andere huizen vergelijkt om de prijs te weten te komen, doe dat dan met een huis dat de laatste zes maanden gebouwd is.

Andere interessante artikels:
© 2023 · huisentuininformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.